Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw Rotterdams verhuurplatform moet discriminatie tegengaan

Image

Hoe zorg je dat particuliere huurwoningen zo eerlijk mogelijk worden verhuurd? Rotterdam start een proef met het nieuwe woonplatform 'Eerlijk te huur' dat daarbij kan helpen. Na inschrijving kunnen kandidaten anoniem reageren op een woning, vergelijkbaar met anoniem solliciteren. Zo wordt discriminatie op persoonskenmerken - in ieder geval in de eerste ronde - uitgesloten. Uit onderzoek blijkt dat dit in de particuliere huursector vaak gebeurt. Kandidaat-huurders met een niet-Nederlands klinkende naam zouden bijna een kwart minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging, aldus de gemeente Rotterdam.

Hoe het werkt? De kandidaat schrijft zich in via een soort beveiligde kluis, het ‘Woonpaspoort'. Daarin komen benodigde gegevens als inkomen en samenstelling van het huishouden. Daarna kan men anoniem reageren op een woning. De aanbieder van een woning krijgt alleen de code van de geïnteresseerde te zien, geen naam. Pas na het versturen van de uitnodiging voor bezichtiging worden de namen zichtbaar. Als de aanbieder op dat moment alsnog besluit iemand niet uit te nodigen, dan geeft het systeem een seintje. Komt dit vaker voor dan kan de gemeente een onderzoek instellen en eventueel handhaven. Een verhuurder kan overigens uiteindelijk na de bezichtigingen alsnog zelf kiezen aan wie hij of zij de woning verhuurt. Het is dus geen waterdicht systeem.

"Het is een instrument om de Wet Goed Verhuurderschap zo goed mogelijk uit te voeren," legt Chanda de Korte, woordvoerder namens de gemeente uit. "Veel verhuurders zeggen dat ze niet willen discrimineren maar dat dat soms onbewust toch gebeurt. Hopelijk helpt dit instrument om het verhuurproces zo objectief en transparant mogelijk te maken."

De Rotterdamse pilot duurt zes maanden. "We kijken of er per wijk verschillen zijn. Er worden 200 woningen aangeboden door het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR). Dat gaat zeker niet alleen om dure woningen; zo’n 60 procent van de woningen van het PPVR valt onder de sociale huur." Kandidaten kunnen zich vanaf 1 september inschrijven op het platform Eerlijk te Huur.

Trefwoorden