Overslaan en naar de inhoud gaan

204 Amsterdamse woningen in 2022 naar zorgmedewerkers, leraren en politieagenten

Image

In de overspannen Amsterdamse woonsector bestaan veel voorrangsregelingen voor huurwoningen. Een daarvan is die voor bepaalde beroepsgroepen. In 2022 kregen zo 204 leraren, verpleegkundigen en politieagenten een woning. Amsterdam is daar in 2020 mee gestart, na eerdere pilots. In die drie jaar kregen 561 kandidaten met voorrang een woning toegewezen. Amsterdam had eerder al besloten met deze aanpak door te gaan. Inmiddels werken naast corporaties ook commerciële verhuurders mee. Maar het overgrote deel van de voorrangskandidaten (177) kwam in een corporatiewoning terecht. 

De voorrangsregeling moet helpen essentiële beroepsgroepen te behouden voor de stad. In 2022 kan ook politiepersoneel gebruik maken van de regeling, maar daar is weinig gebruik van gemaakt. Veruit de meeste woningen gaan naar zorgpersoneel. Dat was wederom in 2022 zo:

 Type woning:

Sociaal 

Middelduur 

Totaal 

Onderwijs 

29 

10 

39 

Zorg 

142 

15 

157 

Politie 

6 

2 

8 

Totaal 

177 

27 

204 

De regeling beantwoordt gezien het aantal aanmeldingen aan een behoefte. Vorig jaar waren dat er 754, tegenover 706 in 2021. Het blijkt lastig vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Nog altijd worden er veel woningen  geweigerd (2022: 124 weigeringen), terwijl dat sinds 1 januari 2022 nog maximaal drie maal mag. Woningaanbieders geven aan dat de beschikbare woningen niet altijd goed aansluiten bij de wensen van kandidaten: die willen vaak wat grotere woningen in gewildere buurten. Er blijkt vooral behoefte aan sociale huurwoningen en minder aan middelduur. 70 procent van de kandidaten kwam wat inkomen betreft in aanmerking voor een sociale huurwoning. Er worden ook veel aanvragers afgewezen omdat ze niet over de juiste functie beschikken.

Het aantal aanmeldingen vanuit de politie is nog gering (55); ook het aantal acceptaties trouwens (8). Vermoedelijk speelt onbekendheid een rol. Voor onderwijs- en zorgpersoneel heeft Amsterdam een digitaal Servicecentrum. Daar staat informatie over de voorrangsregeling, parkeervergunningen en reiskostensubsidies.