Overslaan en naar de inhoud gaan

NVM: kwart minder woningverkopen Amsterdam

In Amsterdam zijn in de eerste drie maanden van 2013 een kwart minder huizen verkocht dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van de NVM. In vergelijking met dat kwartaal is de prijs gemiddeld 0,7 procent hoger. Ook worden woningen iets sneller verkocht.
De NVM meldt over het eerste kwartaal in Amsterdam 1480 transacties; bijna evenveel als in het eerste kwartaal van 2012. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden nog 2022 woningen verkocht. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2012 ligt de vierkante meterprijs gemiddeld 2,7 procent lager. De vierkante meterprijs voor een appartement is vandaag slechts twee procent lager dan een jaar geleden. Hoek- en tussenwoningen zijn in een jaar tijd vijf procent goedkoper geworden.
De bodem van de markt komt in zicht, meent NVM-voorzitter Ger Hukker. “De betaalbaarheid van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen neemt toe. En het aanbod en de verkooptijden van woningen die te koop staan, stabiliseren. Daaraan zie je dat het evenwicht tussen vraag een aanbod herstellende is. Ook zien we dat het tempo van prijsdaling afneemt, terwijl de huren omhoog gaan. Zo wordt het steeds aantrekkelijker om te gaan kopen.”