Overslaan en naar de inhoud gaan

Omzet in bouwsector krimpt, corporaties voeren productie juist op

Image

De woningproductie maakt pas op de plaats, maar in juni kwamen de productiecijfers van de hele bouwsector 4,7 procent lager uit dan een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds oktober 2015 dat de productie krimpt, zo meldt ABN Amro. Het zou een duidelijke trendbreuk zijn. In de eerste vijf maanden van 2019 steeg de bouwproductie nog met 9,8 procent jaar-op-jaar.

ABN AMRO ziet signalen van krimp op vele fronten: teruglopende omzet bij bouwbedrijven en bij de hout- en bouwmaterialenindustrie. Ook het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouw loopt terug. De belangrijkste oorzaken daarvan zijn volgens econoom Madeline Buijs van ABN AMRO zijn het capaciteitsgebrek bij bouwers, de hoge bouwkosten en de lange doorlooptijden bij gemeentes. Maar er zijn ook andere verklaringen mogelijk: de extreem warme maand juni, het tekort aan kabels of zelfs wellicht al het stikstofbesluit.

De woningbouw lijkt te stagneren. Buijs wijst er op dat sinds november 2017 het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen afneemt. Wel voeren de woningcorporaties hun productie op. In de afgelopen vier kwartalen tot en met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal bouwaanvragen voor nieuwe huurwoningen met 55,3 procent, "dit ondanks luide protesten over de verhuurderheffing". Deze stijging komt volgens haar vooral op het conto van de Amsterdamse woningcorporaties. Marktpartijen vroegen in Amsterdam juist substantieel minder vergunningen aan. Zij vermoedt dat dit komt door het beleid van het huidige college, met name de 40-40-20 regel.