Pararius: vrijesectorhuren in Amsterdam met bijna 6 procent gedaald

14.01.2021
Image

De landelijke huurprijs in de vrije huursector is voor het eerst in zes jaar gedaald. Dat komt vooral omdat de huren in de grote steden dalen. In Amsterdam daalden de vrijesectorhuren voor het derde kwartaal op rij. In het derde kwartaal kwam de gemiddelde huurprijs bijna 6 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Dit is de grootste daling sinds 2011, aldus woningplatform Pararius. De cijfers hebben alleen betrekking op het eigen verhuurplatform, dat een specifiek marktsegment bedient.

Het is een vreemd beeld in de hoofdstad. Verhuurders adverteren weer met spandoeken op hun gevels om hun woningen aan de man te brengen. Er staan veel woningen te huur en inmiddels dalen daardoor volgens Pararius de huurprijzen in het hogere segment. Een gemiddelde huurwoning was in het derde kwartaal zo’n 5,9 procent goedkoper dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder; nieuwe huurders betaalden € 22,09 per vierkante meter per maand (waarbij aangetekend dat Pararius relatief veel gestoffeerde en gemeubileerde woningen verhuurt).
De daling is grotendeels een gevolg van de coronacrisis. Over het tweede kwartaal rapporteerde Pararius al dalende huurprijzen in grote en middelgrote steden. Er zijn vanwege de pandemie veel minder buitenlandse werknemers in de steden, belangrijke afnemers van huurwoningen in het hoge segment. De bevolking van Amsterdam is daardoor vorig jaar nauwelijks gegroeid, terwijl er in de jaren daarvoor netto telkens zo'n 10.000 inwoners bijkwamen. Ook het wegblijven van toeristen zorgt voor een groter aanbod.

Dezelfde prijsontwikkeling is te zien in Amstelveen, ook een belangrijke vestigingsplek van expats. Daar daalden de huren in de vrije sector met ruim 11 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2019.
De huurdaling is in Amsterdam zichtbaar in alle stadsdelen, op Zuidoost na. Daar stegen de huren nog wel, 2,4 procent tot 17,40 euro per m2. Dat komt volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, omdat de huurprijzen in Zuidoost nog relatief laag vergeleken met de andere stadsdelen. "Omdat er in Amsterdam veel vraag is naar huurwoningen in de vrije sector is hier nog ruimte voor de prijzen om te stijgen.”

Trefwoorden