Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijsvraag voor herbestemming silo's Zeeburgereiland

Image

De gemeente Amsterdam schrijft een prijsvraag uit om de drie markante silo’s op het Zeeburgereiland een nieuwe invulling te geven. De silo’s in de Sportheldenbuurt - het voormalige terrein van de rioolwaterzuivering - staan al geruime tijd leeg. Toch zijn zij een belangrijk onderdeel van de wijk, alleen al door hun bijzondere verschijningsvorm. Door de silo’s een nieuwe invulling te geven, kunnen ze een belangrijke rol gaan spelen in de levendigheid en het karakter van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland.
De gemeente gaat door middel van de prijsvraag op zoek naar een of meerdere ondernemers met een interessant programma voor de silo's. Dit programma moet een creatieve mix zijn van culturele, maatschappelijke, recreatieve, sportieve en/of educatieve functies, waarbij ook commerciële functies zijn toegestaan. De prijsvraag wordt eind 2016, begin 2017 uitgeschreven.
Al in 2008 is er door het toenmalige stadsdeel Zeeburg een prijsvraag gehouden om de gebouwen te voorzien van een nieuwe functie. Destijds is de prijsvraag gewonnen door initiatiefnemers voor een A.M.G. Schmidthuis, een plek waar het leven en werk van de schrijfster zou worden belicht. Door de crisis zijn de plannen nooit uitgevoerd. Nu de bouw in de Sportheldenbuurt weer volop in gang is, is volgens de gemeente de tijd rijp om op zoek te gaan naar nieuwe geschikte initiatieven voor de silo's.