Overslaan en naar de inhoud gaan

Restauratie van 'arbeiderspaleis' Het Schip voltooid

Image
De restauratie en verduurzaming van het wooncomplex Het Schip is voltooid, op het wegwerken van een aantal onvolkomenheden na. Vandaag werd de afsluiting van de ingrijpende renovatie gevierd in aanwezigheid van onder andere wethouder Laurens Ivens en Antoine Wilmering van de Getty Foundation. Minister Kajsa Ollongren moest vanwege het uitlopen van de ministerraad en fileproblemen verstek laten gaan.
Bestuurder Mieke van der Berg van Eigen Haard memoreerde niet alleen met welk een aandacht voor detail de restauratie van het beroemde gebouw van Amsterdamse School-architect Michel de Klerk is uitgevoerd, maar ook dat er vooruit is gekeken. Dankzij slimme warmte-oplossingen en gevelisolatie is het Eigen Haard gelukt om het Rijksmonument maar liefst zes labelstappen te laten maken: van G naar A. Bovendien is het complex voorbereid om op termijn over te stappen van gas naar een andere energiebron voor de blokverwarming.
 
Ivens noemde het een monument om trots op te zijn, ook en juist vanwege de idealistische achtergrond van waaruit dit monumentale complex is gebouwd voor 'gewone mensen'. Hij is enorm blij dat de kostbare renovatie er niet toe heeft geleid dat Eigen Haard een groot deel van de woningen heeft verkocht. Driekwart van de woningen blijft in de sociale sector, de rest wordt middeldure huur. Dat maar liefst 40 procent van de bewoners er twee verhuizingen voor heeft overgehad om terug te keren, bewijst volgens hem dat ook zij het een fantastische plek vinden om te wonen.
Antoine Wilmering van de Getty Foundation, een belangrijke sponsor van het Museum Het Schip, vindt dat Het Schip zonder twijfel een plaats verdient op de Werelderfgoedlijst. Een aansporing voor de gemeente? 
 
Zie ook: fotoreportage renovatie Het Schip (NUL20, september 2017)

Trefwoorden