Overslaan en naar de inhoud gaan

Monument

  • Amsterdam gaat de verplichting om een vergunning aan te vragen voor zonnepanelen op daken van monumenten of panden in beschermde stadsgezichten schrappen. Wel blijven er bepaalde regels voor zonnepanelen.
    Nieuwsartikel

  • De dagen lijken geteld voor de Beatrixflat, de eerste moderne hoogbouw van Zaandam. De karakteristieke 25 meter hoge woontoren van Ulrich en Kamphuis uit het begin van de jaren zestig op de hoek van de Peperstraat en de oostoever van de Zaan moet wijken voor de bouw van woontorens met 140 nieuwe appartementen.
    Nieuwsartikel

  • De aanwezigheid van enkelglas in een huurwoning kan worden beschouwd als een gebrek, zo heeft de kantonrechter in Amsterdam uitgemaakt. De verhuurder moet het probleem verhelpen. De rechter acht het anno 2024 niet meer normaal dat een woning zo’n groot warmteverlies kent. Een verhuurder is wettelijk verplicht een huurder goed woongenot te verschaffen. Slechte isolatie past daar niet meer in, vanwege de klimaatcrisis en de sterk gestegen kosten van energie.
    Nieuwsartikel

  • Stadgenoot heeft na renovatie twaalf woningen toegevoegd aan het monumentale Everdina de Lanoyhof. De Regentenkamer gaat dienst doen als gemeenschappelijke huiskamer. Tijdens de renovatie is het complex bovendien verduurzaamd. 
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam wijst Oud-Zuid, de Admiralenbuurt en Betondorp aan als beschermd stadsgezicht vanwege de hoge architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden. De erfgoedverenigingen Heemschut, Cuypersgenootschap en Amstelodamum vroegen begin 2019 al om een dergelijke aanwijzing. 
    Nieuwsartikel

  • Woonstichting Lieven de Key transformeert drie Amsterdamse rijksmonumenten met onzelfstandige studentenwoningen naar 28 zelfstandige studentenwoningen. De woningen in de historische panden aan de Nieuwe Keizersgracht worden bovendien gasloos gemaakt. 
    Nieuwsartikel

  • Het Amsterdams college wil drie gebieden aanwijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Het gaat om een deel van Oud Zuid, de Admiralenbuurt en Betondorp. Volgens wethouder Touria Meliani (Monumenten en Archeologie) zijn elk van deze drie gebieden ieder uniek op hun eigen manier: "De sfeer, de architectuur van de panden, het uiterlijk van de straten en hoe ze zijn ingericht, maken een buurt tot een plek waarmee de bewoners zich verbonden voelen en waar ze trots op zijn. Die verbondenheid… meer
    Nieuwsartikel

  • Het college van burgemeester en wethouders start de procedure om de buurt Plan van Gool in Amsterdam- Noord aan te wijzen tot gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Het gebied is in de jaren zestig van de vorige eeuw in één keer planmatig ontworpen. Plan van Gool is uniek door onder andere de bijzondere architectuur van de elf flats die door loopbruggen met elkaar verbonden zijn, de groene opzet van de buurt en de gescheiden verkeersstromen. 
    Nieuwsartikel

  • De realisatie van het Singelblok in Amsterdam-Noord gaat van start. CZAN, een ontwikkelcombinatie van Blauwhoed en ontwikkelaar AM, tekent daarover vandaag afspraken met de gemeente, woningcorporatie Eigen Haard en Vesteda.
    Nieuwsartikel

  • Erfgoedvereniging Heemschut heeft bezwaren tegen de renovatieplannen van Ymere voor Tuindorp Amstelstation, ook wel bekend als Amsteldorp. De bezwaren richten zich tegen de beperkte sloopplannen langs de randen van het gebied. Ymere wil juist die plekken om woningen toe te voegen.
    Nieuwsartikel

  • Alle 122 woningen aan de Peperstraat in Zaandam, inclusief de zestig jaar oude karakteristieke Beatrixflat aan de oever van de Zaan, mogen worden gesloopt. Het college steunt de bouw door Accres Real Estate van ruim vijfhonderd nieuwe woningen.
    Nieuwsartikel

  • Toekomstige woningbouw op het Hembrugterrein in Zaandam moet voor tenminste twintig procent bestaan uit sociale huurwoningen. Deze woningen komen in bezit van een corporatie, zo blijkt uit het nieuwe Masterplan voor het gebied. De overige woningen worden gerealiseerd in verschillende segmenten: van middeldure en vrije sectorhuurwoningen tot dure koopwoningen.
    Nieuwsartikel

  • De renovatie van de wijk Jeruzalem in Amsterdam-Oost (woningcorporatie Rochdale) en SET, een tijdelijk woongebouw voor jongeren en statushouders op IJburg (de Alliantie) zijn bekroond met de Arie Keppler Prijs 2020.
    Nieuwsartikel

  • Museum Het Schip dreigt vleugellam te worden na het besluit van het Amsterdams Fonds van de Kunsten (AFK) om de subsidie met anderhalve ton te korten. Dit ondanks de positieve beoordeling door het AFK. Directeur Alice Roegholt hoopt nog dat de Amsterdamse politiek te hulp schiet. Anders wordt de continuïteit van het museum bedreigd. Museum Het Schip is hét museum van de Amsterdamse School. Het museum bestaat uit verschillende iconische gebouwen in de Spaarndammerbuurt, waaronder een… meer
    Nieuwsartikel

  • Het voormalige woonhuis van de joodse schrijver Etty Hillesum wordt aangewezen als gemeentelijk monument. Dat heeft het Amsterdamse college van B&W besloten. Met dit besluit voorkomt de gemeente dat het huis op de Gabriël Metsu­straat waar Hillesum tijdens de oorlog haar dagboeken schreef, wordt gesloopt. Dat dreigde namelijk vanwege nieuwbouwplannen van een vastgoedpartij. Hiertegen maakten erfgoedverenigingen en maatschappelijke organisaties bezwaar. Met succes, naar nu blijkt.
    Nieuwsartikel

  • Grouwels Vastgoed heeft onlangs 53 appartementen in het complex Muzenhof aan de Stadionweg in Amsterdam-Zuid aangekocht van een particuliere belegger. Muzenhof bestaat uit ruime appartementen die grotendeels verhuurd zijn in het dure huursegment. Het complex is een gemeentelijk monument en gebouwd naar het kenmerkende Nieuwe Bouwen, een bouwstijl die na de Eerste Wereldoorlog ontstond. Typerend voor deze bouwstijl zijn grote ramen met stalen kozijnen en weinig ornamenten.
    Nieuwsartikel

  • Eigenaren van provinciale monumenten in Noord-Holland kunnen vanaf 25 juli 2019 subsidie aanvragen voor onderhoud en restauratie. Dit jaar heeft de provincie voor onderhoud 67.000 euro beschikbaar en voor restauratieprojecten 295.000 euro. De subsidie is maximaal de de helft van de totale onderhoudskosten die onder de regeling vallen, met een maximum van 18.500 euro.
    Nieuwsartikel

  • Woongebouw Het Schip is bijna honderd jaar oud. Toch is het complex aan de Zaanstraat uitgeroepen tot winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019. Woningstichting Eigen Haard krijgt daarmee alle eer voor de grondige verbetering van het complex naar de comfortnormen van vandaag.
    Nieuwsartikel

  • Het zogeheten 'Bijlmermuseum' wordt een gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Het gaat om het gebied tussen de Bijlmerdreef, de Groesbeekdreef, de ’s Gravendijkdreef en Karspeldreef. In dit gebied is nog een karakteristiek deel van het stedenbouwkundig plan voor de Bijlmer aanwezig, zoals zes hoogbouwflats, de hoge metrobaan, de onderliggende groen- en waterstructuur en de oorspronkelijke fiets- en voetgangersbruggen. Het gaat om de flats Gooioord, Groeneveen, Grubbehoeve, Kikkestein, Kleiburg… meer
    Nieuwsartikel

  • Welk tussen augustus 2017 en augustus 2018 opgeleverde woongebouw is het mooist, het best of het leukst? Uit 84 nieuwbouwprojecten heeft een publieksjury tien gebouwen genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019. Van de restauratie van Het Schip tot de Roze Hallen en acht familiehuizen nabij de Czaar Peterstraat. Stemmen kan tot donderdag 13 juni.
    Nieuwsartikel

  • Gebiedsontwikkelaar BPD gaat met bouwbedrijf De Nijs het Slachthuisterrein in Haarlem-Oost ombouwen tot een nieuw woon- en werkgebied. Het nieuwe Slachthuishof biedt plek aan in totaal 166 woningen, inclusief 19 sociale stadsappartementen.
    Nieuwsartikel

  • Woonstichting de Key heeft het Quarantainegebouw aan het Rietlandpark in Amsterdam-Oost verkocht aan Stadsherstel Amsterdam. Het gebouw blijft onveranderd in gebruik als broedplaats voor kunstenaars.
    Nieuwsartikel

  • De restauratie en verduurzaming van het wooncomplex Het Schip is voltooid, op het wegwerken van een aantal onvolkomenheden na. Vandaag werd de afsluiting van de ingrijpende renovatie gevierd in aanwezigheid van onder andere wethouder Laurens Ivens en Antoine Wilmering van de Getty Foundation.
    Nieuwsartikel

  • Rogier Noyon is door de leden gekozen tot gekozen tot voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Naast hem zijn Dick Beumer, Dirk van Kuijk en Betty Nijmeijer in het bestuur benoemd. Samen met Fred Kramer (secretaris), Yellie Alkema, Els Iping en Dick van der Kroon vormen zij het nieuwe bestuur van de vereniging.
    Nieuwsartikel

  • Dudok Wonen viert morgen de afronding van de zeven jaar durende renovatie van 571 beeldbepalende woningen in de Bloemenbuurt-Zuid in Hilversum. Van de huurders heeft 88 procent het moment aangegrepen om binnenshuis vernieuwingen te laten aanbrengen. De buitenzijde van de woningen is aangepakt waarbij oorspronkelijke stijlkenmerken van architect Dudok zijn teruggebracht.
    Nieuwsartikel