Overslaan en naar de inhoud gaan

Studentensteden willen meer bevoegdheden in strijd tegen huisjesmelkers

Image

Amsterdam en elf andere studentensteden willen verhuurders die studenten uitknijpen harder kunnen aanpakken. Wethouder Ivens van Wonen heeft daarover namens de twaalf gemeenten een brief geschreven aan minister Ollongren. Volgens Ivens is de betaalbaarheid van studentenhuisvesting nog steeds een groot probleem.

De twaalf gemeenten hebben er alles aan gedaan om het woningaanbod te vergroten en de huurders te wijzen op hun rechten, zo schrijven zij Ollengren. "Maar het huidige pakket aan maatregelen om te hoge huurprijzen aan te pakken is onvoldoende." Volgens Ivens is er een groep verhuurders die kamerbewoners stelselmatig uitbuiten of intimideren. "Hun doel is vaak zittende huurders uit de woning te krijgen om de woningen daarna opnieuw met tijdelijke contracten voor een hogere huurprijs te kunnen verhuren. Ook worden huurders geïntimideerd als zij gebreken melden", zo schrijft de SP-wethouder.

De gemeenten willen huurcommissies de mogelijkheid geven hogere boetes op te leggen. "Het in de portemonnee treffen van vastgoedcowboys kan een effectief middel zijn. Daarover treden we graag in overleg met het Rijk", aldus Ivens.