Overslaan en naar de inhoud gaan

Valley winnaar Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2023

Image

Het iconische woon-en werkcomplex Valley aan de Amsterdam Zuidas is uitgeroepen tot winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2023. Het door Edge ontwikkelde gebouw naar ontwerp van Winy Maas (MvRdV)kreeg ruim tweeentwintig procent van de stemmen. Het Sluishuis op IJburg bereikte een tweede plaats met ruim zestien procent van de stemmen. Lieven 8 en 9 eindigde onderaan op de tiende plek, met slechts een dikke drie procent van de stemmen. 

Het project Valley is een blikvanger op de Zuidas. Het duurzame gebouw biedt ruimte aan tweehonderd vrije sector huurwoningen, kantoren en voorzieningen. Valley is een gebouw met twee gezichten; de spiegelende glazen buitengevel passen bij het zakelijke deel van de Zuidas. Daarnaast heeft het gebouw een warme menselijke kant met natuursteen, terrassen en veel groen. Op het gebouw bevindt zich een groen landschap met een vijver, die voor iedereen toegankelijk is.

“Valley is een gebouw waar we als Amsterdammers trots op mogen zijn. Het gebouw past bij de Zuidas. Het  draagt bij aan een groenere wijk. Met deze prijs krijgt Valley de erkenning op architectonisch gebied die het verdient”, aldus wethouder Reinier van Dantzig. 

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2023 werd uitgereikt op de Dag van de Bouw. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2021 en augustus 2022 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van bijna 200 Amsterdammers uit 64 nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende gebouwen. Die tien projecten deden mee aan de finale. In totaal brachten ruim 4.200 mensen hun stem uit. 
.