Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonbond: Straf te hoge huurprijzen af met een boete

Image

Te hoge huurprijzen moeten worden afgestraft met een boete. Daarvoor pleit de Woonbond in een ‘zespuntenplan’ voor de aanpak van misstanden in de commerciële huursector. De Woonbond stelt voor om het vragen van een te hoge huur voortaan als economisch delict te behandelen.

Voor huurwoningen tot 720 euro geldt een puntensysteem waarmee de maximaal toegestane huurprijs voor een woning wordt berekend. “Nu moeten verhuurders de huur verlagen wanneer een huurder ontdekt dat de huurprijs te hoog is, en dit via de Huurcommissie afdwingt. Maar er volgt geen straf,” aldus Erik Maassen van de Woonbond. “Dat houdt voor de verhuurder een prikkel in stand om het te blijven proberen. De Tweede Kamer heeft al een motie aangenomen waarin wordt gevraagd het rekenen van een te hoge huur als economisch delict te zien. De minister is nu aan zet.”

De Woonbond stelt verder voor de route naar de Huurcommissie open te stellen voor woningen met een prijs tot duizend euro. Ook wil de Woonbond met een landelijk vergunningstelsel huisjesmelkers aanpakken die in de fout blijven gaan. Niet op de laatste plaats moet er strenger worden opgetreden tegen verhuurmakelaars die onterecht bemiddelingskosten in rekening brengen en zou een landelijk expertiseteam gemeenten moeten helpen bij het opzetten van huurteams, aldus de Woonbond.