Overslaan en naar de inhoud gaan

28 zelfstandige studio's in drie rijksmonumenten Lieven de Key

Image

Woonstichting Lieven de Key transformeert drie Amsterdamse rijksmonumenten met onzelfstandige studentenwoningen naar 28 zelfstandige studentenwoningen. De woningen in de historische panden aan de Nieuwe Keizersgracht worden bovendien gasloos gemaakt. 

De voormalige drie grachtenpanden uit de 18e eeuw aan de Nieuwe Keizersgracht 15-17 zijn elk een rijksmonument. Na het uitvoeren van het funderings- en gevelherstel, vindt verbouwing plaats met respect voor de historie en tegelijkertijd aandacht voor de toekomst. De studio’s hebben elk een aparte indeling, ontworpen door architect Vincent Smulders.

Het is ook het eerste project van Lieven de Key waarbij een rijksmonument gasloos wordt gemaakt. De woningen worden verduurzaamd met behoud van de monumentale waarden. Het isoleren vindt aan de binnenzijde plaats zodat de bestaande dakpannen en monumentale ramen blijven behouden. Door het warmteterugwinningsventilatiesysteem wordt koude buitenlucht verwarmt met warme lucht die de woning uitgaat. Zo gaat bijna geen warmte verloren. De zonnepanelen op het dak leveren stroom voor gemeenschappelijke voorzieningen, als de warmtepompen en elektrische radiatoren in de woningen.
Naar verwachting worden de woningen in maart 2023 opgeleverd.