Overslaan en naar de inhoud gaan

86 woningen opgeleverd voor starters en statushouders in verbouwd Almeers kantoorpand

Image

De Alliantie heeft een voormalig kantoorpand aan de Louis Armstrongweg verbouwd tot 86 sociale huurappartementen. ‘Louis’ is het eerste gemengd wonen project in Almere, waar 43 reguliere woningzoekenden samen met 43 statushouders in één complex wonen. Alle woningen zijn tweekamerappartementen, variërend van 29 tot 60 m2, voorzien van vloerverwarming en inbouwapparatuur. Er is een groot gemeenschappelijk dakterras.

Het concept van gemengde huisvesting van statushouders met reguliere jonge woningzoekenden wordt in Amsterdam op grote schaal toegepast. In de zomer van 2016 opende het eerste project de deuren: Startblok Riekerhaven, van Lieven de Key. Inmiddels hebben vele duizenden jongeren zo woonruimte gekregen. In heel  Nederland zijn ongeveer 150 van deze gemengde woonprojecten, gericht op community-vorming, gerealiseerd. Met name in de meer kleinschalige locaties zijn de ervaringen ermee overwegend positief.

De Alliantie beheert meerdere van dergelijke locaties in Amsterdam. In ‘Louis’ is een ‘community builder’ van Kollektief Thuis aangesteld om de Community te begeleiden. Deze professional wordt ondersteund door actieve bewoners, de zogeheten ‘gangmakers’. Een van deze gangmakers is Shai-D Couvreur, rechts op de foto. De toewijzing van de woningen is via een motivatieprocedure verlopen.

In het complex zijn verder medewerkers van de Alliantie aanwezig. Ook is een speciaal kantoor ingericht waar ook gemeente Almere, Vluchtelingenwerk en netwerkorganisaties regelmatig aanwezig zijn. Zodat nieuwe bewoners makkelijk hun weg kunnen vinden en om ondersteuning kunnen vragen als dat nodig blijkt. Allard Zandstra (Manager Wonen) van de Alliantie: “We zetten samen met de gemeente in op het bouwen van een Community. Louis wordt een plek waar mensen voor elkaar zorgen en samen activiteiten ondernemen.”

foto: Froukje de Jonge (wethouder Almere) en Allard Zandra (de Alliantie) verwelkomden de eerste nieuwe bewoners waaronder 'gangmaker' Shai-D Couvreur