Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal woningzoekenden in regio Amsterdam opnieuw gestegen

Image
Het aantal ingeschreven woningzoekenden via WoningNet is opnieuw gestegen. Het aantal nieuwe verhuringen in de sociale huursector is vorig jaar ondanks Covid-19 in de regio Amsterdam niet afgenomen. In 2020 nam het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties in de regio Amsterdam voor het eerst sinds jaren licht toe. Dat meldt het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad (PWNR) in zijn jaarverslag.
 
De woningcorporaties hebben vorig jaar 11.718 sociale huurwoningen (exclusief studentenhuisvesting) in de regio Amsterdam verhuurd, waarvan de meeste via WoningNet zijn aangeboden. Het aantal woningzoekenden dat ingeschreven staat bij WoningNet steeg in 2020 naar ruim 432.000. Daarvan hebben er 97.000 actief gezocht, door op aangeboden woningen te reageren.
In 2020 hebben de woningcorporaties in de regio Amsterdam 1.830 nieuwe sociale huurwoningen en 187 woningen in het middensegment opgeleverd. Daarnaast werden er minder sociale huurwoningen gesloopt, verkocht of geliberaliseerd dan in voorgaande jaren. Per saldo bleef het aantal sociale huurwoningen nagenoeg gelijk (+50). “Wij zetten in de regio Amsterdam komende jaren fors in op meer nieuwbouw van met name sociale huurwoningen om de grote vraag naar woningen in de regio het hoofd te bieden”, aldus Anne-Jo Visser, de nieuwe directeur van de PWNR.
 
De woningcorporaties in het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad (PWNR) bezitten ruim 275.000 zelfstandige en onzelfstandige woningen, waarvan meer dan 250.000 een sociale huurprijs hebben. Het werkgebied van de PWNR-corporaties is de WoningNet-regio Amsterdam (de voormalige Stadsregio). Veruit de meeste woningen staan in Amsterdam (185.000); de overige 90.000 in Aalsmeer, Amstelveen, Beemster (fuseert vanaf 2022 met Purmerend), Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Waterland, Wormerland, Uithoorn en Zaanstad. Amsterdam heeft ook het grootste aandeel sociale huur: