Overslaan en naar de inhoud gaan

De Alliantie inspecteert kwaliteit woningen met drones

Image

Woningcorporatie de Alliantie spreekt van een primeur: een drone inzetten om de kwaliteit van dak, metselwerk en kozijnen van woningen in kaart te brengen. In Almere zijn daartoe een aantal inspectievluchten uitgevoerd, een initiatief van het innovatieplatform 'De Corporatiewoning van de Toekomst'. Dit platform bestaat uit een negental corporaties, namelijk KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en de Alliantie. Initiatiefnemer Octo en drone-operator AeroScan nemen hier ook deel aan.

Eind december 2018 gaf de Inspectie Leefomgeving en Transport en het Ministerie van Defensie goedkeuring om te mogen vliegen in de bebouwde kom en eind januari zijn de eerste inspectievluchten gemaakt. In totaal zijn er drie vluchten uitgevoerd. Er was alleen een menselijke hand nodig om de drone te laten opstijgen en te laten landen. Voor de rest van de vlucht heeft de drone een voorgeschreven script gevolgd en dus zelfstandig de inspectie uitgevoerd.

In de volgende fase gaat het innovatieplatform software ontwikkelen om foto’s automatisch om te zetten in informatie. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld tellen hoeveel scheuren er in metselwerk zitten of hoeveel vervuiling er op het dak is. Het is voor het eerst dat er beeldherkenning in combinatie met machine learning wordt toegepast om woninginspecties uit te voeren.

Trefwoorden