Overslaan en naar de inhoud gaan

AM:'Bouw flexibele appartementen voor middenklasse gezinnen’

Image

Voor de nieuwe stedelijke middenklasse moet een nieuw type stadsappartement met een flexibele plattegrond worden ontwikkeld, zo concludeert gebiedsontwikkelaar AM in een onderzoek naar de woonperspectieven van jonge Amsterdamse gezinnen.

Voor jonge gezinnen wordt het steeds moeilijker een geschikte woning te vinden. AM heeft daarover vijftig gezinnen geïnterviewd. En dan blijkt dat een deel van hen – de stedelijke middenklasse met een sterke culturele band – koste wat het kost binnen de ring van Amsterdam wil wonen. Daarbij nemen zij kleinere woonruimte en minder speelgelegenheid op de koop toe.

Speciaal voor hen, zo schrijft AM, zou een nieuw type woning moeten worden ontworpen; woningen met flexibele plattegronden. De indeling van de kamers zou bij het ouder worden van kinderen moeten kunnen veranderen. Als de kinderen jong zijn volstaat een klein kamertje. Als ze ouder worden, dan moeten grotere slaapkamers mogelijk zijn. Ook de aanwezigheid van voldoende bergruimte is volgens de onderzoekers extreem belangrijk. Daarnaast moet worden nagedacht over veilige speelruimte.

Wethouder Eric van der Burg van ruimtelijke ordening, grondzaken en zorg nam woensdag het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport ‘Woningmarkt in zicht: Binnen of buiten de ring’ in ontvangst. Volgens hem heeft Amsterdam de hulp nodig van bouwers om ervoor te zorgen dat dergelijke gezinnen blijven. Bovendien moeten gebouwen en openbare ruimte zo worden ingericht dat stedelingen worden uitgenodigd meer te bewegen.