'Amsterdam moet meer bouwen om de middenklasse te behouden'

02.11.18
'Amsterdam moet meer bouwen om de middenklasse te behouden'

Amsterdam moet meer bouwen om de middenklasse te behouden. Dat zegt de Amerikaanse econoom Edward Glaeser, hoogleraar aan de Harvard University, in een interview in het Financieele Dagblad. Glaeser houdt vandaag in Amsterdam de Tinbergenlezing met als centrale boodschap dat steden moeten worden gekoesterd.

Hij verklaart de huidige populariteit van stedelijke gebieden uit technologische ontwikkeling. "In een wereld waar innovatie en kennis de boventoon voeren, worden steden belangrijker. Mensen worden slimmer als zij in de buurt van andere slimme mensen verkeren. Dat maakt dat de vraag naar steden stijgt."
Keerzijde is dat steden steeds duurder worden. "Als er niet voldoende gebouwd wordt, dan kan verdringing ontstaan van de midden- en onderklasse", aldus Glaeser. Beleidsmakers kunnen dat probleem volgens hem verzachten door met name meer te bouwen voor de middenklasse. "Je kunt geen hoogbouw in de grachtengordel bouwen, maar wellicht zijn er gebieden in de buurt van het centrum waar wel een hogere bevolkingsdichtheid mogelijk is, zonder de historische schoonheid van de stad aan te tasten."

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS