Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam selecteert AM voor ontwikkeling 135 woningen aan Vreeswijkpad

Image

Amsterdam heeft AM geselecteerd voor het ontwikkelen van 135 koopwoningen aan het Vreeswijkpad in Amsterdam-Zuidoost. Gebiedsontwikkelaar AM is zowel door de gemeente, als de onafhankelijke burgerjury unaniem als beste partij beoordeeld. Dirk de Jager, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, spreekt van een mijlpaal. “Het is niet alleen de eerste grote gebiedsontwikkeling in Gaasperdam in ongeveer veertig jaar, maar ook voor het eerst dat we een burgerjury inzetten bij een tenderprocedure en dat participatie als onderdeel van tender wordt gebruikt.”

Het plan van AM voorziet in twee bouwblokken met 135 koopwoningen, waaronder grondgebonden generatiewoningen en een mix van appartementen. Op de parkeervoorziening komt een grote gemeenschappelijke binnentuin. De twee blokken zijn uitgewerkt door architectenbureau INBO, de binnentuin is een ontwerp van landschapsarchitect Felixx. Bewoners die een sociale huurwoning in de buurt achterlaten, alsmede remigranten, krijgen voorrang bij de verkoop. Remigranten zijn terugkeerders; mensen die indertijd in Amsterdam hebben gewoond, zijn verhuisd en nu buiten Amsterdam wonen en die vanwege een zorgvraag of het samenvoegen van familie willen terugkeren naar de hoofdstad.

Er is verder een voornemen om de woningen via een KoopStart-regeling onder de marktwaarde te verkopen. De koper krijgt bij eerste verkoop een korting op de verkoopprijs. Bij doorverkoop moet de koper de korting aan ontwikkelaar AM terugbetalen. Hierdoor is een groot deel van de woningen bereikbaar voor starters op de woningmarkt. Deze regeling wordt nog nader uitgewerkt met de gemeente Amsterdam. Vreeswijkpad ligt in de wijk Gaasperdam. Deze wijk is in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw gebouwd om Amsterdammers betaalbare woonruimte te bieden. De wijk telt zo’n 34.000 inwoners en is sinds de oplevering in de jaren tachtig nagenoeg onveranderd gebleven. Er is met name veel behoefte aan kleine en grote woningen en woningen die levensloopbestendig zijn. AM is voornemens medio 2023 te starten met de bouw. Oplevering volgt in 2024.