Amsterdam vraagt woningcorporaties om circulaire oplossingen

20.08.2019
Image

Dit najaar organiseert de gemeente Amsterdam in samenwerking met Stichting C-Creators een programma om circulaire oplossingen te ontwikkelen voor de transitie naar een klimaatneutrale en aardgasloze stad. In dit programma worden woningbouwcorporaties gevraagd om een project in te dienen. De woningbouwcorporaties kiezen zelf met welke partij ze in zee gaan, en hebben vervolgens in de eerste fase maximaal 10.000 euro beschikbaar voor het haalbaarheidsonderzoek en ontwikkeling plan van aanpak. Vervolgens is nog eens 40.000 euro beschikbaar voor de uitvoering van de drie concepten met de meeste potentiële impact en relevantie. 

Het doel van de subsidieregeling is het ontwikkelen van praktijkervaring en kennis over circulaire principes bij de renovatie, sloop/nieuwbouw en transformatie van de woningvoorraad. Woningbouwcorporaties bezitten meer dan 40 procent van de woningen in Amsterdam. 
 
Er zijn al vier aanvragen ingediend. De Alliantie draagt een project in de Molenwijk voor, waarbij zowel verbetering van de leefbaarheid als het gasloos maken van de woningen wordt beoogd; de Key wil twee verouderde flats in Nieuw-West verduurzamen met drie mogelijke strategieën en Eigen Haard zoekt een opschaalbare methode om hun ‘SaVe aanpak’ tegen dezelfde kosten circulair uit te voeren. Stadgenoot tenslotte draagt een project voor waarin 42 woningen en zes bedrijfsruimtes worden gerenoveerd en zolderruimtes worden omgezet naar woonruimte.