APG wil woningcorporaties aan kapitaal helpen met online platform

07.02.2019
Image

Pensioenbelegger APG opent een 'onafhankelijk online platform' om lange-termijnleningen aan woningcorporaties te verstrekken, zonder tussenkomst van banken. Via het nieuwe platform LIST worden woningcorporaties direct met institutionele beleggers in Nederland verbonden. Volgens APG zou bij woningcorporaties een grote behoefte bestaan aan alternatieve aanbieders van kapitaal. Tegelijk hebben beleggers zoals APG interesse om langlopende leningen te verstrekken omdat die een stabiel en betrouwbaar rendement opleveren. Bovendien willen klanten van APG als het pensioenfonds ABP meer in Nederland te beleggen. Naast het ABP zijn de pensioenfondsen bpfBOUW, het pensioenfonds voor de woningcorporaties SPW en het eigen personeelspensioenfonds PPF APG betrokken. Inmiddels is de eerste lening aan een woningcorporatie succesvol verstrekt en de volgende gepland, aldus het APG.

De komende jaren bouwen woningcorporaties tienduizenden nieuwe sociale woningen. Ook moeten ruim twee miljoen woningen verduurzaamd worden. Daar zijn vele tientallen miljarden aan investeringen mee gemoeid. APG verwacht dat woningcorporaties dankzij LIST efficiënter en daardoor goedkoper geld kunnen lenen.

LIST wordt een open platform waartoe ook andere institutionele beleggers toe kunnen treden. APG is de grootste pensioenuitvoerder van Nederland en beheert 463 miljard euro pensioenvermogen. APG werkt voor ongeveer 21.000 werkgevers en verzorgt het pensioen voor één op de vijf gezinnen in Nederland (circa 4,5 miljoen deelnemers).

Trefwoorden