NUL20 Nieuws
Vanaf 1 juli kunnen naar schatting 90 duizend huurders in aanmerking komen voor huurverlaging. Dat stelt de Woonbond. Het gaat om huurwoningen die in de vrije sector verhuurd worden, maar minder dan 144 punten hebben volgens het puntenstelsel (WWS). En dus eigenlijk socialesectorwoningen zijn. De…
Hittestress is een groeiend probleem, zeker in steden en vooral voor kwetsbare bewoners. En die wonen dikwijls in corporatiewoningen. Wat kunnen woningcorporaties doen om hun woningen tijdens hete zomers leefbaar te houden?
In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er voor de bouw van 33 duizend woningen vergunningen afgegeven, een daling ten opzichte van 2024. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Vorig jaar werden in dezelfde periode nog 38 duizend nieuwbouwwoningen vergund.
Vorig jaar is het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam in bezit van woningcorporaties voor de vierde keer op rij gegroeid, zo meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) in het Jaarbericht 2025. De woningportefeuille groeide afgelopen jaar met zeshonderd sociale huurwoningen. In…
We willen nul20.nl en onze nieuwsbrief graag nog beter maken. Jouw mening helpt ons om relevante, boeiende en toegankelijke content te blijven bieden. Dit anonieme onderzoek kost je slechts 3-5 minuten. Invullen kan tot en met 1 augustus. Alvast bedankt voor je tijd en feedback!
Woningcorporaties Parteon, ZVH en Rochdale en de gemeente Zaanstad proberen de komende vijf jaar te beginnen met de bouw van een kleine drieduizend woningen in Zaandam-Oost. Voor de helft moet sprake zijn van betaalbare woningbouw. Ook wordt de leefomgeving in het oostelijk deel van Zaandam…
Het terrein van de kasteelruïne in Almere langs autosnelweg A6 krijgt een woonbestemming. Eigenaar Gravin heeft overeenstemming bereikt met BPD Gebiedsontwikkeling, woningcorporatie GoedeStede en Koopmans Bouwgroep (TBI) over de verkoop van het gebied. Ook zal het kasteelgebouw worden afgebouwd.
De Amsterdamse woningcorporaties vragen de gemeenteraad niet overhaast te kiezen voor wijziging van de voorrangsregels bij de verdeling van sociale huurwoningen. Maar eerst de uitkomst van een evaluatie van de huidige praktijk af te wachten. De AFWC, gemeente en organisaties van huurders zijn bezig…
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening neemt vrijwel alle aanbevelingen uit het adviesrapport STOER over. Ze wijzigt technische bouweisen, roept gemeenten op om efficiënter om te gaan met lokale regelgeving rondom welstand en contracten en scherpt de…
Statushouders verliezen de voorrang op een sociale huurwoning. Zij kunnen een plek krijgen in zogenoemde ‘opstartwoningen’, een nieuw woonconcept waarin tijdelijke huisvesting wordt geboden aan jongeren, studenten, statushouders en spoedzoekers. Zo heeft demissionair Mona Keijzer van…
Honderdduizend woningen per jaar bouwen kan ook zonder daarbij de duurzaamheid uit het oog te verliezen. Dat laatste dreigt nu wel, constateert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Bouwen met toekomst’ (Werken aan woningen van duurzame materialen). Zo lang we…
Daags nadat wethouder Steven van Weyenberg op de Provada tekende voor 500 woningen in Noord, zette hij op de vastgoedbeurs zijn handtekening onder een overeenkomst voor 1.200 woningen in Blok III van Sloterdijk I Zuid. Hij deed dat samen met SBI Development (waaronder Steengoed, BNLA en…
De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland is 398 duizend euro. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar, oftewel een kleine 20 duizend euro. Dat meldt het CBS.
Op dag twee tekende de Amsterdamse wethouder woningbouw Steven van Weyenberg op vastgoedbeurs Provada voor 511 woningen. Van Weyenberg en ontwikkelaar Ten Brinke Myb bezegelden een afspraak voor de bouw van 282 woningen in Amsterdam Noord, op de NDSM-Werf West. Het gaat om sociale- en…
Als er niet alsnog een kink in de kabel komt, behandelt de Tweede Kamer 25 juni – eindelijk, zullen velen verzuchten – de ‘Regiewet’. De vaste commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft demissionair minister Mona Keijzer deze week gevraagd om voor de plenaire behandeling van het…
Dertigjarigen zijn minder vaak ‘gesetteld’. In 2021 woonden ze vaker dan tien jaar eerder bij een of beide ouders en minder vaak samen met een partner. Ook hadden minder mensen op die leeftijd een kind of een eigen woning. Dit geldt vooral voor dertigjarigen zonder vast werk, dat blijkt uit nieuwe…
Het complex met middenhuurwoningen op kavel 8a in het Amstelkwartier in Amsterdam Oost is bekroond met de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2025, de publieksprijs voor het beste nieuwbouwproject in de stad. Amstelkwartier Kavel 8a aan de Meermontkade en Rademakerstraat haalde ruim 19 procent van de…
In Almere (Oosterwold en Pampus), Lelystad (Zuiderhage), Haarlemmermeer (Spoorzone Hoofddorp en Haarlemmermeer Westflank), Purmerend (golfbaan), Zaanstad (Achtersluispolder) en op 17 andere locaties moet binnen vijf jaar een begin worden gemaakt met de bouw van 150.000 nieuwe woningen.
De gemeente Amsterdam voert per 1 juli 2025 nieuwe regels in voor middenhuurwoningen. Nieuwe huurders van woningen met een middeldure huur moeten vanaf dat moment een huisvestingsvergunning aanvragen. De nieuwe regels gelden voor woningen met 144 tot en met 186 woningwaarderingspunten of een kale…
Eigen Haard is aan de Maccabialaan in Amstelveen begonnen met de bouw van 42 sociale huurappartementen. Het complex bestaat uit acht tweekamerwoningen (49 m2) en 34 driekamerwoningen (63 m2-68 m2). Rondom het gebouw komt een gemeenschappelijke tuin en alle woningen worden voorzien van een balkon.…
Gemeentelijke parkeernormen blokkeren dikwijls de transformatie van leegstaande verdiepingen boven winkels naar woningen. Dat terwijl transformatie van dergelijke etages veel duurzamer is, dan de bouw van nieuwe woningen, zo schrijft ING Research in een analyse.
Het grootste deel van de huurders van Stadgenoot gaat niet akkoord met de aanpak van schimmel, vocht en tocht in vier woongebouwen met in totaal 112 portiekwoningen in Amsterdam-Slotermeer. Slechts een op de vijf huurders steunt de voorgenomen aanpak van de zogeheten Bergsonblokken.
De gezamenlijke aanpak van vocht- en schimmel in Amsterdamse woningen werkt, maar we zijn er nog niet, concludeert zowel wethouder Volkshuisvesting Zita Pels als corporatiekoepel AFWC. Ze doen dat naar aanleiding van de tweede monitor Aanpak Vocht en Schimmel. Pels: “De corporaties zijn hard aan de…
Bestaande koopwoningen zijn het afgelopen kwartaal opnieuw in prijs gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Gemiddeld stegen de huizen in Nederland 11 procent in waarde. Het grootst was de stijging in de gemeente Bunnik (19,8 procent), gevolgd…
Het demissionaire kabinet haalt ook een streep door de tijdelijke verhoging van de huurtoeslag voor 1,5 miljoen huishoudens. Met het vertrek van de PVV uit de coalitie is er dus geen sprake meer van een 'boodschappenbonus'. Door het schrappen van de huurbevriezing is daar geen geld meer voor…
In 2023 lag de mediane woonquote – de woonlasten als percentage van het huishoudinkomen – lager dan in 2018. Dat gold voor zowel huurders als woningeigenaren. De grootste daling deed zich voor bij huurders van corporatiewoningen: van 31,0 procent in 2018 naar 25,4 procent in 2023. Ook voor…
Minister Keijzer van Volkshuisvesting stuurt het wetsvoorstel voor bevriezing van de huren in de corporatiesector niet naar de Tweede Kamer. Op basis van het negatieve advies van de Raad van State, het besluit van de PVV het kabinet te laten vallen en het ontbreken van een meerderheid in de Staten-…
Door de keuze van PVV-leider Geert Wilders om de stekker uit de coalitie te trekken dreigt de beloofde huurbevriezing voor twee miljoen huishoudens in de sociale huursector te verdampen. Zo zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond. Naar zijn mening wordt de huurder zo de dupe van politieke…
De Raad van State laat geen spaan heel van het wetsvoorstel voor bevriezing van de corporatiehuren in 2025 en 2026. Het kabinet krijgt het advies het wetsvoorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer. De gevolgen zijn niet zorgvuldig doordacht. Ook is de noodzaak van een dergelijke ingreep…
Ruim zesduizend mensen hebben de landelijke petitie op initiatief van SHY, de Samenwerkende Huurdersorganisaties van woningcorporatie Ymere, tegen de huurverhogingen van de afgelopen jaren ondertekend. Zij ageren daarmee tegen de opvatting in de corporatiesector dat huurverhogingen noodzakelijk…
De kans dat huurders van corporatiewoningen de komende jaren niet te maken krijgen met een huurverhoging, de grote wens van PVV-leider Geert Wilders, slinkt steeds verder. De Raad van State ziet geen heil in het wetsvoorstel van minister Keijzer om de huren voor twee jaar te bevriezen. Het kabinet…
Particuliere beleggers in Amsterdam en andere universiteitssteden kiezen massaal voor het ‘uitponden’ van huurwoningen. In het eerste kwartaal van 2025 lag het aantal verkopen ruim dertig procent hoger dan een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster. Zij verkochten in…
Vijf anonieme Amsterdammers hebben het initiatief genomen voor een volksinitiatief voor een betere kans op een sociale huurwoning. Zij willen dat de gemeenteraad zich uitspreekt over een wijziging van de huidige woonruimteverdeling. Minimaal een kwart van de jaarlijks vrijkomende corporatiewoningen…
Amsterdamse nieuwbouwwoningen zijn in 2050 onvoldoende bestand tegen hitte en droogte, daarvoor waarschuwt de Rekenkamer Amsterdam. De gemeente wil over 25 jaar zoveel mogelijk zijn voorbereid op het veranderende klimaat. Lang liep Amsterdam hierin voorop, zo concluderen de onderzoekers, maar de…
Vrouwen die de stap naar een koopwoning in Amsterdam of andere dure steden niet kunnen maken, stellen het krijgen van kinderen vaker uit. Of af. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Kinderen krijgen en woonsituatie hangen volgens de onderzoekers met elkaar samen: veel mensen willen pas een kind (…
Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting is te ingewikkeld en leidt af van het doel: meer sociale woningbouw. Dat zeggen Aedes, Interprovinciaal Overleg, de VNG en de Woonbond, die deze week een whitepaper publiceerden over een eenvoudigere aanpak.
Paginering
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- Volgende pagina
- Laatste pagina