111 Plekken in Amsterdam

04.05.15

Wie Amsterdam enigszins kent, weet dat er meer is dan de grachtengordel en het Rijksmuseum. Maar wie kent iFabrica in Noord, café In 't Aepjen, de winkel van Stadshout of de Dubbeltjespanden? En in welk buitenrestaurant neem je zelf je barbecuevlees mee en waar drink je biologische borrels?
Dergelijke plekken beschrijft Bas van Lier in dit boek. Hij doorkruist de hele stad om 111 'minder bekende plekken' te bezoeken en te beschrijven. Hoewel, op dat minder bekend is wel wat af te dingen. De terrassen van Hannekes Boom en Brouwerij 't IJ puilen nu al uit van de locals en toeristen. Om over De Hallen, Blijburg aan Zee en EYE maar te zwijgen.
Niettemin, zelfs voor doorgewinterde Amsterdammers vormen de 111 plekken een aangename ontdekkingsreis. Wie kent het Museum Vrolik in het AMC of de Museumwoning aan de Meteorenweg in Tuindorp Oostzaan? Zelfs het net opengestelde Marineterrein is al geboekstaafd.
De formule is die van een salontafelboek, een praatje en een plaatje. Geschreven in een aanstekelijke stijl, die soms wel iets te veel neigt naar een reclametekst voor de betreffende stek. Dat geldt met name als er horeca-etablissementen worden besproken. Voor alle zekerheid zegt Van Lier in zijn inleiding dat hij alle beschreven plekken zelf heeft geselecteerd en dat niemand heeft betaald voor een vermelding. Met andere woorden: het enthousiasme wordt ingegeven door de plek. Van Lier nam zelf ook de fraaie foto's.
De uitgever laat weten dat er meer boeken gaan volgen in dit 111-plekken-format. De geplande serie is naar Duits voorbeeld dat - u raadt het al - 111 Orte heet.

111 Plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben. Bas van Lier, €14,95 Uitgeverij THOTH, www.thoth.nl, ISBN 9789068686777