Nestelen in de stad

12.06.13

Steeds meer gezinnen willen in de grote steden wonen, maar veel woningen in de stad zijn daar niet geschikt voor. Veel gezinnen passen daar een mouw aan om toch maar in de stad te kunnen wonen. Heren 5 architecten zocht met BNA Onderzoek en vijftien collega architecten naar slimme ontwerpoplossingen voor eensgezinsappartementen. Oplossingen die het gezinnen met gemiddelde inkomens mogelijk maakt zich te nestelen in de stad, en hier – met de nodige compromissen – te kunnen gedijen.
Via interviews kregen ze inzicht in de creativiteit waarmee stadsgezinnen hun beperkte ruimte gebruiken: een kinderkamer achter de boekenkast, meterkasten met ingenieuze opbergsystemen, hoogslapers, schuifdeuren enz. De belangrijkste bevinding: woningen hoeven niet per se groot te zijn, als ze maar flexibel zijn!
Op basis van deze praktijk bedachten de architecten oplossingen op verschillende schaalniveaus: van toverkast tot tuinveranda. Om het realiteitsgehalte te borgen keken zes ‘locatie-eigenaren’ – corporaties en ontwikkelaars – van de zijlijn mee. Zij zorgden er voor dat het scala van ontwerpoplossingen breed inzetbaar is: van de galerijflats in Kanaleneiland tot woningen in de Scheveningse duinen en van renovatie tot nieuwbouw.

Al deze ingrediënten – de gezinsportretten, ontwerpoplossingen en de vragen van de probleemhouders - hebben een plek gekregen in de publicatie ‘Nestelen in de stad’. De vele ontwerpvoorbeelden en -ideeën worden aangevuld met essays van Lia Karsten, Ivan Nio, Han Michel en Bernard Leupen over het wonen in de stad met een gezin. Aardig boek.

‘Nestelen in de stad – Appartementen voor gezinnen’. Tekst en redactie: Hilde de Haan en Jolanda Keesom). € 24,95. Te bestellen in de BNA Shop.