Reactivate! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur

12.06.13

Het aantal Nederlandse architectenbureaus stijgt omgekeerd evenredig met de omzetontwikkeling in de branche. Uit noodzaak - en soms uit overtuiging - starten ontslagen en startende architecten een eigen onderneming. In dit boek worden ze de 'post-star' generatie genoemd. Ze houden zich zelden meer bezig met iconische ontwerpen of grootschalige seriebouw. Wel met economic engineering, lofthomes, civic urbanism, open source urbanism, urban bio logic, freemium, crowdfunding en de Ideal Day-methode.
In dit boek stelt Indira van 't Klooster, hoofdredacteur van A10 new European Architecture en werkzaam bij Architectuur Lokaal, de nieuwe generatie architecten en hun ideeën voor. Aan enthousiasme en ideeën ontbreekt het hen gelukkig niet, ondanks de enorme crisis die de bouwkolom treft. "Het einde van de geschiedenis en een nieuw begin" is één van de hoopvolle hoofdstukken uit het rijk geïllustreerde boek.
Ze proberen zich grosso modo op drie manieren te onderscheiden: door gebruikers optimaal bij te staan hun woonomgeving te verwezenlijken; door zelf ontwikkelaar/entrepeneur te worden of door aansluiting te zoeken bij de thema's die nu hot zijn: transformatie, duurzaamheid en betaalbaarheid.
Het boek biedt zo een mooi overzicht van de actuele staat van de sector. Het is helaas wel weer een echt architectenboek geworden. Veel aandacht voor de vorm, maar het nodigt allerminst uit tot lezen. Dat er daadwerkelijk mensen zouden zijn die de artikelen willen lezen, lijkt geen rol te hebben gespeeld bij de vormgeving. Met ongeveer alle basisregels om een tekst te ontsluiten en de lezer te verleiden wordt gespot. Dat architecten geen lezers zijn is bekend. Maar bij een 'nieuw begin' zou deze 'post-star generatie' toch gediend zijn met een meer klantgerichte benadering.

Reactivate! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur - Indira van 't Klooster. Uitgever: Trancity*Valiz; €27,50. ISBN:978-90-78088-79-0. Te koop bij NAi Boekverkopers.