Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwinvest doet in Amsterdam niet mee aan tenders eeuwigdurende middenhuur

Image

Vanwege een opeenstapeling van gemeentelijke eisen doet vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest in Amsterdam niet meer mee aan gemeentelijke woningbouwtenders. Zo heeft Michiel de Bruine, director Dutch Residential Investments van Bouwinvest laten weten.

De Bruine ziet niets in de bouw van eeuwigdurende middenhuurwoningen. Hij wil graag afspraken maken met gemeenten om het tekort aan middenhuurwoningen te verminderen, maar door de eisen die de gemeente Amsterdam stelt komt die ambitie onder druk te staan. Eeuwigdurende middenhuur is belangrijk voor SP-wethouder Ivens om de stad ook voor middeninkomens betaalbaar te houden.
‘Eeuwigdurende middenhuur is voor ons een brug te ver. Zo ver kunnen wij niet vooruit kijken en dit kadert ons teveel in. Wij willen kunnen meebewegen met de toekomstige wensen in de markt’, aldus De Bruine. In combinatie met stijgende grondprijzen en stijgende bouwkosten zijn projecten dan niet meer financieel haalbaar om rendement te maken voor de klanten, de Nederlandse pensioenfondsen. Eerder maakten andere pensioenbeleggers ook al bezwaar tegen de plannen van wethouder Ivens voor eeuwigdurende middenhuur. Vesteda acht de bouw van dergelijke woningen evenmin haalbaar.

Ook heeft de gemeente volgens De Bruine bij nieuwe projecten onvoldoende oog voor de juiste mix. Ivens wil vanwege de reeds voorgenomen bouw van grote aantallen dure huur- en koopwoningen in toekomstige nieuwbouwprojecten zestig procent sociale huur realiseren. ’Het gaat erom dat alle doelgroepen zich in de stad thuis voelen en daar goed kunnen wonen. Daarom zien we ook niks in een aandeel van zestig procent sociale woningbouw. Zo lang er te weinig middenhuur in de stad aanwezig is vindt er geen doorstroming plaats uit de sociale sector.’

Bouwinvest beschikt in Amsterdam over een portefeuille met ruim 6.000 huurwoningen, waaronder het Pontsteigergebouw. Lopende projecten, zoals de bouw van het Sluishuis met veel middenhuurwoningen op het Steigereiland van IJburg, worden wel afgemaakt. Bouwinvest wil wel actief blijven in de Metropoolregio Amsterdam. De belangstelling verschuift daarom naar omliggende plaatsen als Zaanstad, Purmerend en Hoofddorp.