Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Ymere: rendement HRe-ketels nog onvoldoende

Hoe gaat het toch met de revolutionaire HRe-ketel, waarmee behalve warmte ook elektriciteit kan worden geproduceerd?

Energiesbesparing in de bestaande bouw

Ymere heeft bij twintig woningen dergelijke ketels geïnstalleerd en is niet onverdeeld tevreden. Men gaat nu de bewoners voorlichten over het optimale gebruik. En de aanschaf van minder ingewikkelde thermostaten wordt overwogen. Pas over een jaar volgt de eindevaluatie.

Ymere heeft vanaf 2008 twintig zuinige HRe-ketels geplaatst in woningen waar vervanging van de oude cv-ketel was voorzien. Deze nieuwe ketel – zes keer zo duur als een ouderwetse HR-ketel - kan behalve warmte ook elektriciteit opwekken. Door de ingebouwde Sterling-motor produceert de ketel voldoende om een gemiddeld huishouden van stroom te voorzien. Theoretisch valt daar veel mee te besparen, maar de resultaten vallen tot dusver wat tegen. “Het rendement is lager dan we hadden verwacht,” aldus een woordvoerster. Volgens haar speelt het gedrag van bewoners daarbij een rol. “Als zij pieken veroorzaken in het gebruik van hun ketel dan levert dat minder elektriciteit op. Dit verschijnsel ontstaat als ’s ochtends bijvoorbeeld de thermostaat voor korte tijd op een temperatuur van 25 graden Celsius wordt gezet om het huis snel warm te krijgen. Terwijl het beter is de woning geleidelijk warm te laten worden. We hebben dit bij de installatie van het apparaat wel uitgelegd, maar wellicht is dit aan de aandacht van de gebruikers ontsnapt.”
Bewoners worden nu voorgelicht over het tegengaan van piekbelasting. En mogelijk krijgen ze een andere, minder ingewikkelde thermostaat. “We krijgen van bewoners terug dat ze het een ingewikkeld technisch apparaat vinden,” aldus de corporatie. Ymere gaat zeker nog een jaar door met de proefplaatsing. Daarna wordt op basis van een kosten/batenanalyse bepaald of het rendabel is het aantal HRe-ketels uit te breiden.

Bert Pots