Emerald in Zuidoost winnaar Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017

01.11.17
Wijk Emerald, Amsterdam Zuidoost, in aanbouw in 2015
Emerald in Zuidoost winnaar Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017

Emerald in Amsterdam-Zuidoost heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017 gewonnen. Het project haalde 20,9 procent van de stemmen. Emerald werd gevolgd door 900Mahler aan Amsterdam Zuidas (17,8 procent) en Smiley op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost (13,9 procent). Superlofts Buiksloterham kreeg van de 4.200 mensen die hun stem hebben uitgebracht de laagste waardering (3,1 procent).

Emerald is een nieuwe woonwijk tussen de Daalwijkdreef en Egoli in de E-buurt in Amsterdam Zuidoost. Het door gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM ontworpen plan omvat 76 koopwoningen, waaronder 46 rij- en hoekwoningen, 24 twee-onder-een-kapwoningen, zes appartementen en vijf vrije kavels. Daarnaast zijn honderd vrije sector huurwoningen gerealiseerd in het middeldure segment. Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft deze woningen in portefeuille. Het is een kindvriendelijke met openbare groene zones en een hofachtig karakter. Op de plek van de nieuwe laagbouwwijk stonden eens de honingraatflats Egeldonk en Echtenstein.

De woningontwerpen en woonsferen in het plan zijn door AM via crowdsourcing afgestemd op de wensen van de toekomstige bewoners. De nieuwe wijk kenmerkt zich door een grote variatie in kleur- en materiaalgebruik. Het ontwerp is van Steenhuis Bukman Architecten.
“Het succes van Emerald is grotendeels te danken aan het business model I AM YOU waarbij het vroegtijdig afstemmen van de plannen, ontwerpers en woonsferen met potentiële kopers en partners centraal staat. Emerald is het eerste project waar we de woonconfigurator hebben toegepast. Dit heeft zich uitbetaald in een van de leukste woongebieden van Amsterdam Zuidoost met veel tevreden bewoners. De prijs is voor ons een erkenning van onze gedurfde werkwijze en daar zijn we erg blij mee”, aldus Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest.
Bewoners konden kiezen vier verschillende gevelstijlen en het interieur mocht men geheel naar eigen smaak inrichten.

De Amsterdamse publieksprijs voor het beste woningbouwproject is woensdag voor de tiende keer uitgereikt. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2015 en augustus 2016 zijn opgeleverd.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS