Overslaan en naar de inhoud gaan

Heemschut tekent bezwaar aan tegen sloopplannen van Ymere in Amsteldorp

Image

Erfgoedvereniging Heemschut heeft bezwaren tegen de renovatieplannen van Ymere voor Tuindorp Amstelstation, ook wel bekend als Amsteldorp. De bezwaren richten zich tegen de beperkte sloopplannen langs de randen van het gebied. Ymere wil juist die plekken om woningen toe te voegen.

Amsteldorp ligt pal naast het Amstel-station in Amsterdam Oost. De bijna vijfhonderd woningen – overwegend rijen met beneden- en bovenwoningen - zijn sterk verouderd, gehorig en slecht geïsoleerd. Ymere wil de meeste woningen (zo'n 385) renoveren en verduurzamen, maar langs de randen 113 woningen slopen om een veel groter aantal sociale huurwoningen terug te bouwen. Het uitgangspunt bij de vernieuwing is niet vanzelfsprekend: alle woningen, de gerenoveerde én de nieuwe woningen blijven in de sociale sector.
Maar waar het woord 'sloop' valt, veren erfgoedbewakers op. Zo ook hier. Heemschut onderschrijft weliswaar het belang van de bouw van meer sociale huurwoningen. Maar niet in deze buurt; de stedenbouwkundige opzet zou van grote historische waarde zijn: "De randen van de wijk zijn daarbij onlosmakelijk verbonden met de kern van de wijk, die zonder deze afbakening zijn eigen, besloten karakter zou verliezen."

Het valt niet mee om woningen toe te voegen in dit deel van de stad, waar veel laagbouwwijken zijn. Eerder sneefden verdichtingsplannen in Jeruzalem grotendeels en in Tuinwijck (bij station Muiderpoort) in zijn geheel als gevolg van verzet van bewoners en/of erfgoedverenigingen.