Overslaan en naar de inhoud gaan

De Key verkoopt Quarantainegebouw aan Stadsherstel Amsterdam

Image

Woonstichting de Key heeft het Quarantainegebouw aan het Rietlandpark in Amsterdam-Oost verkocht aan Stadsherstel Amsterdam. Het gebouw blijft onveranderd in gebruik als broedplaats voor kunstenaars.

Het Quarantainegebouw is onderdeel van het door stadsarchitect Evert Breman ontworpen Lloyd-complex aan de Oostelijke Handelskade. Het gebouw werd in 1922 voltooid in opdracht van de rederij Koninklijke Hollandsche Lloyd. In het Quarantainegebouw werden reizigers gecontroleerd op luizen, vlooien en besmettelijke ziektes. Kunstenaars wisten in de jaren tachtig het gebouw van de ondergang te redden. Sinds tien jaar is het een officiële broedplaats.
De Key doet het gebouw van de hand, omdat dergelijk bezit niet meer past bij de sociale taak: de bouw van betaalbare woningen voor studenten en starters. Eerder al verkocht De Key het naastgelegen Lloyd-hotel.

Verder is Stadsherstel eigenaar geworden van de Pinksterkerk in Heemstede, een van de honderd top-monumenten uit de wederopbouwperiode. Niet eerder kocht Stadsherstel een naoorlogs monument.