Ollongren wil in gesprek over belastingverhogingen corporaties

19.04.2018
Image

Minister Ollongren wil in ieder geval in gesprek over de forse belastingverhogingen die corporaties bedreigen. Dat zei ze op het halfjaarlijkse congres van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. Eerder had Aedes-voorzitter Marnix Norder voorgerekend dat corporaties jaarlijks een miljard euro meer aan belasting moeten gaan betalen vanwege WOZ-stijgingen en de nieuwe Europese ATAD-maatregel. Toezeggingen deed ze echter niet. Ze realiseert zich "de impact van de belastingverhogingen voor corporaties", maar wees er ook op dat er "geld moet worden opgehaald en regels voor iedereen gelden." Ze wees er ook op dat macro de sector er goed voor staat.

Waar komt die miljard euro extra belasting van Norder vandaan? Het draait om deze acroniemen: ATAD en WOZ.
Europa heeft een 'Anti Tax Avoidance Directive (ATAD-richtlijn)' uitgevaardigd, een winstbelasting bedoeld om constructies tegen te gaan waarbij internationale bedrijven belasting ontwijken. En omdat een vorig kabinet ook woningcorporaties heeft verplicht - hoewel zij geen winst maken - tot het betalen van vennootschapsbelasting, vallen zij nu ook onder dat regime. Voor het bedrijfsleven staat tegenover de ATAD een verlaging van vennootschapsbelasting (vpb) en afschaffen van de dividendbelasting. Maar omdat corporaties een laag rendement hebben en veel lenen, moeten zij de volle mep betalen. Corporaties ervaren ATAD als een boete op leningen.
Los daarvan loopt de vpb volgens Aedes de komende jaren sowieso op naar 500 miljoen per jaar. En dan is er nog de verhuurderheffing die vanwege de sterk oplopende waardestijging gaat stijgen van 1,7 naar boven de 2 miljard euro. Alles bij elkaar meer dan een miljard extra belasting, aldus Aedes. Een bedrag waarmee de corporaties de bouw van 67.000 nieuwbouwwoningen kunnen financieren of 100.000 huizen renoveren tot energiezuinige huizen.

Trefwoorden