-
De kans dat huurders van corporatiewoningen de komende jaren niet te maken krijgen met een huurverhoging, de grote wens van PVV-leider Geert Wilders, slinkt steeds verder. De Raad van State ziet geen heil in het wetsvoorstel van minister Keijzer om de huren voor twee jaar te bevriezen. Het kabinet krijgt het dringende advies verdere behandeling te staken, zo melden diverse media.
Nieuwsartikel
-
De kans dat de PVV de achterban kan belonen met een bevriezing van de huren in de corporatiesector lijkt met de dag kleiner te worden. Coalitiepartner NSC en oppositiepartij GroenLinks/PvdA zijn alleen bereid het wetsvoorstel van minister Keijzer te steunen, als woningcorporaties structureel worden gecompenseerd voor het verlies aan huurinkomsten.
Nieuwsartikel
-
Corporaties stappen definitief naar de rechter om af te dwingen dat het Kabinet-Schoof de Nationale Prestatieafspraken nakomt. Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft laten weten niet in te gaan op de sommatie om deze afspraken te respecteren en gaat door met het wetsvoorstel om de huren de komende twee jaar te bevriezen. In een kort geding zullen Aedes en 230 corporaties een oordeel van Rechtbank Den Haag vragen over het schenden van de Nationale Prestatieafspraken… meer Nieuwsartikel
-
Het kabinet-Schoof heeft geen boodschap aan de zware kritiek van woningcorporaties en toezichthouders om voor een periode twee jaar de huren in de corporatiesector te bevriezen. Alleen de huren van corporatiewoningen worden bevroren, huurders van een sociale huurwoning van een particuliere verhuurder krijgen per 1 juli wel te maken met een huurverhoging.
Nieuwsartikel
-
Zestig woningcorporaties dreigen al op korte termijn financieel in de knel te komen. De Autoriteit Woningcorporaties (Aw) intensiveert het toezicht en wil de komende weken van die corporaties horen welke maatregelen zij op korte termijn nemen om financieel gezond te blijven. De intensivering van het toezicht is aangekondigd in een bijzondere signaalrapportage aan minister Keijzer van Volkshuisvesting.
Nieuwsartikel
-
Het ministerie van Volkshuisvesting probeert een einde te maken aan de winstbelasting voor woningcorporaties. Dan houden zij meer geld over voor de bouw van nieuwe woningen en verduurzaming van bestaand bezit, zo meldt RTL Nieuws. Bedoeling is om de winstbelasting geleidelijk aan af te bouwen.
Nieuwsartikel
-
Corporatiekoepel Aedes en zo'n tweehonderd aangesloten woningcorporaties willen dat het kabinet zich houdt aan de Nationale Prestatieafspraken die minister Keijzer (Wonen), Aedes en VNG afgelopen december hebben gemaakt. Daarbij legden ze vast wat de corporaties de komende 10 jaar zouden investeren in nieuwbouw, onderhoud, isolatie en leefbaarheid. Ook spraken ze af dat de huren daarvoor de komende jaren gematigd zouden stijgen. Maar in de Voorjaarsnota kwam de minister met de intussen… meer Nieuwsartikel
-
Ongeveer 140 van de 262 bij Waarborgfonds Sociale Woningbouw actieve woningcorporaties zullen de komende vijf jaar niet meer kunnen voldoen aan de financiële normen voor het verkrijgen van geborgde leningen. Dat concludeert WSW na een analyse van de gevolgen van het bevriezen van huurverhogingen de komende twee jaar. Het waarborgfonds verwacht dat die corporaties hun investeringen al in de jaren 2027-2029 en mogelijk ook daarna fors neerwaarts moeten bijstellen.
Nieuwsartikel
-
Het wegvallen van inkomsten van woningcorporaties door bevriezing van de huren in de sociale sector in 2025 en 2026 wordt door het kabinet gecompenseerd met een extra investering van ruim 1 miljard euro, zo blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Voorjaarsnota 2025. In 2026 kan minister Keijzer van Volkshuisvesting 270 miljoen euro extra investeren in de sociale huur en voor de jaren 2027 en 2028 komt twee keer 405 miljoen euro beschikbaar.
Nieuwsartikel
-
De huren in de sociale huursector worden dit en volgend jaar bevroren, zo hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in de onderhandelingen over de Voorjaarsnota. PVV-leider Geert Wilders reageert op X enthousiast. “Erg blij en trots dat de huurstijging voor de sociale huurwoningen voor 2025 en 2026 niet doorgaat en dus worden bevroren.” Bovendien wordt, aldus Wilders, de huurtoeslag als instrument gebruikt om lage inkomens te compenseren voor de stijgende kosten van levensonderhoud.
Nieuwsartikel
-
Aedes waarschuwt voor het bevriezen van de huren. Als de initiatiefwet van PvdA/GroenLinks om nog dit jaar de huur te bevriezen wordt aangenomen of als de coalitie in de Voorjaarsnota kiest voor beperking van toekomstige huurverhogingen, dan vallen volgens de brancheorganisatie investeringen in nieuwbouw en verduurzaming stil.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporaties verwachten dit jaar 24.000 nieuwe woningen te bouwen, ruim een derde meer dan twee jaar geleden toen de productie bleef steken op 17.800 woningen. Dit blijkt uit de zogeheten Aedes-forecast voor 2025. Uit een analyse van de begrotingsplannen blijkt verder dat de komende tien jaar een nog wat hogere productie mag worden verwacht: gemiddeld 25.400 nieuwe woningen per jaar.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporaties kunnen voor honderden miljoenen extra leningen afsluiten, zo heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) uitgemaakt na langdurig overleg met Rijk, gemeenten en corporatiesector. Nu nog kan een grote woningcorporatie maximaal voor 3,5 miljard euro aan geborgde leningen afsluiten. Dat bedrag wordt in één keer met 900 miljoen euro verhoogd naar 4,4 miljard euro. Het oude leenmaximum dateert van ruim tien jaar geleden. De aanvulling is gebaseerd op de inflatie over die… meer Nieuwsartikel
-
De huurverhoging van maximaal 4,5 procent is voor het gros van de sociale huurders op te brengen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nibud heeft uitgevoerd in opdracht van corporatiekoepel Aedes.
Nieuwsartikel
-
Ymere, Stadgenoot en tal van andere (grote) woningcorporaties maken bij de Belastingdienst bezwaar tegen de aanslag vennootschapsbelasting vanaf het belastingjaar 2019 vanwege de in hun ogen oneerlijke beperking van de renteaftrek. Mocht de Belastingdienst hun bezwaren afwijzen, dan zullen zij de gang naar de rechter maken.
Nieuwsartikel
-
De regering moet haast maken met de wet die afdwingt dat ten minste 30 procent van de nieuwbouw per gemeente bestaat uit sociale huurwoningen. Anders dreigt verdere bouwstagnatie, aldus Aedes-voorzitter Martin van Rijn. De praktijk is ondertussen anders, ook in de MRA. Drie gemeenten leverden de afgelopen vier en half jaar zelfs geen enkele sociale huurwoning op.
Achtergrondartikel
-
De bouw van duizenden extra woningen in de Haarlemmermeer moet een bijdrage leveren aan het verminderen van de woningnood, zo is afgesproken tijdens de Woontop woensdag. In Lisserbroek en Nieuw-Vennep West kunnen versneld tenminste 6.500 woningen worden gebouwd en er wordt vaart gezet achter bestaande afspraken voor woningbouw in Rijsenhout.
Nieuwsartikel
-
Binnen de woningvoorraad van de Nederlandse woningcorporaties kunnen de komende tien jaar 170.000 extra woonruimten worden gerealiseerd door bestaande woningen beter te benutten, zo blijkt uit een rekenexercitie van Platform31 aan de vooravond van de Woontop. Maar dat lukt alleen als woningcorporaties, gemeenten, Rijk en andere betrokkenen belemmerende regels wegnemen én actief aan de slag gaan om de bestaande mogelijkheden te benutten.
Nieuwsartikel
-
Vorig jaar hebben de Nederlandse woningcorporaties 10,5 miljard euro geïnvesteerd in onderhoud en verduurzaming van hun woningen, maar liefst 1,5 miljard euro meer dan het jaar ervoor. Ook bouwden zij bijna 18.000 nieuwe woningen, zo blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse Aedes Benchmark. De nieuwbouw werd nagenoeg geheel met 4,3 miljard euro aan leningen betaald. Aedes waarschuwt dat corporaties niet eindeloos over voldoende middelen beschikken om zulke hoge investeringen te doen.
Nieuwsartikel
-
De Woonbond houdt de gesprekken over Nationale Prestatieafspraken na maandenlang praten voor gezien. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil de huren van sociale woningen volgend jaar tot 4,5 procent laten stijgen en dat is de Woonbond te gortig.
Nieuwsartikel
-
Aedes, de branchevereniging van de Nederlandse woningcorporaties, breekt met de traditie van voorzitters van sociaaldemocratische signatuur. Christendemocraat Liesbeth Spies is voorgedragen als opvolger van Martin van Rijn. De selectiecommissie en het bestuur van Aedes zien in Spies een ‘verbindende en maatschappelijk zeer betrokken voorzitter’. “Op basis van deskundigheid, betrokkenheid én ervaring kan ze als voorzitter van Aedes de corporatiesector verder helpen met de verregaande ambities… meer Nieuwsartikel
-
De European Association of Public Banks (EAPB) heeft als Europese koepel van de publieke banken in haar reactie op de evaluatie van de ATAD-richtlijn (Anti-Tax Avoidance Directive) bij de Europese Commissie bepleit corporaties in de toekomst vrij te stellen van extra belastingheffing. Een belangrijk kenmerk van de ATAD is de zogeheten rentebeperkingsregel, wat de belastingdruk voor woningcorporaties bij het aantrekken van leningen verhoogt.
Nieuwsartikel
-
De Nederlandse woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van woningcorporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde corporatiewoningen met bijna tweeduizend. Maar ze zijn nog ver verwijderd van de Nationale Prestatieafspraken opgenomen ambitie om de woningproductie te verdubbelen. In de MRA werden 1.644 sociale huurwoningen opgeleverd. De… meer Achtergrondartikel
-
De woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van corporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen van corporaties met bijna tweeduizend. Dit blijkt uit CBS-onderzoek.
Nieuwsartikel
-
Het kabinet moet echt werk maken van het vrijmaken van grootschalige en kleinere bouwlocaties, zo verklaart Aedes na het uitspreken van de troonrede. Zonder betaalbare bouwlocaties lukt het corporaties niet voldoende nieuwe sociale huurwoningen te realiseren. Aedes-voorzitter Martin van Rijn noemt het hoopgevend dat het kabinet met wet- en regelgeving komt om het grondbeleid te verbeteren.
Nieuwsartikel