Onderzoek naar loden waterleidingen in Haarlemmermeer

19.08.2020
Image

Ymere laat in de gemeente Haarlemmermeer onderzoek doen naar de aanwezigheid van loden waterleidingen in huurwoningen gebouwd voor 1960. In Hoofddorp en omgeving heeft de corporatie meer dan duizend ruim zestig jaar oude woningen.

Loden waterleidingen mogen sinds 1960 niet meer in huizen worden ingebouwd. Toch zijn er in Nederland naar schatting nog ongeveer
200.000 huizen die misschien loden leidingen hebben. Ymere heeft in totaal ruim 28.000 woningen van voor 1960. Van de meeste oudere woningen heeft Ymere de loden waterleidingen al eerder vervangen door waterleidingen van kunststof of koper.
“Van ongeveer de helft van onze woningen in de Haarlemmermeer van voor 1960 is er geen enkele aanwijzing dat er loden waterleidingen zitten”, zegt Remco Pols, regiomanager Haarlemmermeer. Van de rest is het nog niet helemaal zeker. Daarom gaat Ymere die woningen verder onderzoeken. “In september gaat we de eerste 230 woningen in Haarlemmermeer inspecteren,” licht hij toe. “Bewoners krijgen daar vooraf een brief over.”