Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontruiming corporatiewoning na ernstige bedreigingen

Image

Medewerkers van woningcorporaties krijgen met enige regelmaat te maken met verbale agressie. Wanneer is het gedrag van een huurder zo ernstig dat dit een beëindiging van de huurovereenkomst rechtvaardigt? Agressie tegen en bedreiging van Ymere-medewerkers is reden voor ontruiming, meent de rechter.
Ymere verhuurt sinds 2005 een woning aan de huurder. Vanwege signalen van onderverhuur wordt een onderzoek ingesteld. Naar aanleiding van dit onderzoek gedraagt de huurder zich verbaal agressief jegens een medewerker van Ymere; een reden voor de corporatie de huurder drie weken later te vragen de huurovereenkomst vrijwillig te beëindigen. Daarop vervoegt de huurder zich op het kantoor van Ymere en bedreigt een medewerker met de woorden: “Ik schiet je helemaal dood. Ik heb een pistool, ik schiet je helemaal dood”.
De corporatie spande vervolgens een kort geding aan tegen de huurder. Volgens de voorzieningenrechter moeten medewerkers van Ymere hun werkzaamheden ongestoord en zonder vrees kunnen uitvoeren. De voorzieningenrechter acht de bedreigingen dermate ernstig dat deze een ontruiming van de huurovereenkomst op een termijn van zeven dagen rechtvaardigen; tevens wordt een contactverbod toegewezen.