Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonfraude en handhaving

  • Kan een particuliere woningbelegger met hoge huurinkomsten nog aanspraak maken op een sociale huurwoning? Woningcorporatie Ymere vindt van niet en heeft afgelopen week via de rechter gevraagd om ontbinding van een huurovereenkomst in Amsterdam-Oost. Juist vanwege de lange wachttijden voor een huurwoning kan het volgens de corporatie niet zo zijn dat een ‘pandjesbaas’ voor een lage prijs een sociale huurwoning huurt, terwijl hij ook in één van zijn eigen woningen zou kunnen wonen.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam verlaagt de boetes bij overtreding van de regels rond vakantieverhuur. De maximale boete bedraagt voortaan 18.000 euro. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan het oordeel van de Raad van State dat het gemeentelijk boetebeleid leidt tot disproportionele heffingen. Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak maakte de gemeente onvoldoende onderscheid tussen commerciële en (kleine) particuliere verhuurders, de omvang van de overtreding en of iemand voor het eerst over de schreef gaat.… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam moet het systeem van boetes bij overtreding van de regels voor vakantieverhuur aanpassen, zo heeft de bestuursrechter geoordeeld in een zaak die was aangespannen door een burger die haar woning via Airbnb verhuurt. De hoogte van de boete moet naar het oordeel van de Raad van State altijd in verhouding staan tot de ernst en omvang van de overtreding.  
    Nieuwsartikel

  • In 2023 kwamen er 637 corporatiewoningen vrij vanwege een vorm van woonfraude. Daarmee is één op de twaalf opnieuw verhuurde Amsterdamse corporatiewoningen te danken aan de inzet van woonfraudeteams. Het aantal vrijgemaakte woningen nam iets ten opzichte van 2022 (586) en kwam iets lager uit dan het jaar daarvoor (654). Het grootste deel van de opgespoorde woonfraude betreft illegale onderhuur.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Velsen heeft met de lokaal actieve woningcorporaties een convenant afgesloten om adres- en woonfraude beter te bestrijden. De basis daarvan is het uitwisselen van informatie. Komt adres- of bewonersinformatie van de corporatie niet overeen met gegevens uit de burgelijke stand, dan meldt de gemeente dit aan de betreffende corporatie. Die doet dan nader onderzoek. Deze aanpak wordt ook in andere gemeenten, zoals Amsterdam, toegepast. Omdat de gemeente zelf de check in het… meer
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam controleert niet sluitend alle voorwaarden die aan bouwers van middeldure huurwoningen zijn gesteld. De gemeente houdt vooral afspraken bij die vanaf 2017 zijn gemaakt. Bij huurwoningen die eerder zijn aanbesteed is dat minder duidelijk. Dat constateert de Rekenkamer van de Metropoolregio Amsterdam in het rapport 'Behoud betaalbare huurwoningen'. De Rekenkamer vindt dat er een sluitender handhavingsbeleid moet komen. Het college neemt het advies over.  
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam gaat de handhaving op individuele kamercontracten aanscherpen. Dat verklaart de gemeente na berichten, dat kamerverhuurders ook in Amsterdam gebruik maken van groeps- en hoofdhuurdercontracten. 
    Nieuwsartikel

  • In Amsterdam konden vorig jaar 1.350 huishoudens een woning betrekken die beschikbaar was gekomen nadat handhavers van gemeente of corporaties een einde maakten aan illegaal gebruik of leegstand. Dat ging om 764 woningen in de particuliere sector en 586 corporatiewoningen. In de corporatiesector is onderhuur de meest voorkomende vorm van oneigenlijk gebruik (357 woningen). Daarnaast vorderden de corporaties onder andere woningen terug vanwege hennepkwekerijen (41x), kraken (11x), seksuele… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Ymere heeft bij de rechtbank 130.000 euro schadevergoeding geëist van een voormalige stagiair-student. Twaalf woningen van overleden huurders werden in 2016 door hem ‘onderschept’ en bestemd als wietplantage of illegale verhuur. De man werd gesnapt, maar ondanks 'een waterdicht dossier' zag Justitie af van vervolging. Ymere startte daarop alsnog een civiele procedure om de schade te verhalen. En bovenal het signaal af te geven: misdaad mag niet lonen. De uitspraak is 10 mei.
    Nieuwsartikel

  • Zes huiseigenaren in Amsterdam hebben een boete gekregen voor het niet naleven van de zelfbewoningsplicht. Het gaat om boetes van zo’n 22.000 euro per woning. Daarnaast is een ‘last onder dwangsom’ opgelegd van 43.000 euro om te bewerkstelligen dat de woningen alsnog door de kopers worden bewoond. 
    Nieuwsartikel

  • Het aantal leegstaande gebouwen in Nederland is vorig jaar afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral het aantal leegstaande kantoren nam af, voor woningen gold dat minder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de leegstandscijfers blijkt dat in Amsterdam 3.500 woningen meer dan een jaar leeg stonden. Die woningen zijn vooral te vinden in Centrum en Zuid.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse Leegstandsverordening voor woningen is onlangs aangescherpt. Dit heeft direct invloed op het werk van de toezichthouders van de gemeente. Het geeft ze namelijk, zoals ze zelf zeggen, meer handvatten om te handhaven. Op stap met Michael en Eric van Toezicht Handhaving en Wonen. "Hoe meer instrumenten we krijgen om leegstand aan te pakken, des te beter. Daar worden we alleen maar blij van."
    Achtergrondartikel

  • Amsterdam komt met een aantal maatregelen om langdurige leegstand van woningen aan te pakken. De belangrijkste is dat de gemeente een dwangsom kan opleggen aan een eigenaar van een leegstaande woning als de leegstand niet wordt opgelost. De boetes voor het niet melden van leegstand zijn verhoogd naar 9.000 euro voor professionele verhuurders en 4.500 euro voor overige overtreders. Uiteindelijk kan de gemeente een eigenaar dwingen een leegstaande woning tijdelijk te verhuren en indien nodig de… meer
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam stopt definitief met de torenhoge boetes bij vakantieverhuur door bewoners. Althans voorzover het om eenmalige administratieve overtredingen gaat. In oktober komt wethouder Zita Pels met een aangepaste regeling. Particuliere gedupeerden die al hebben betaald worden gecompenseerd. De gevolgen van deze route voor de inzet van gemeentelijk personeel en de gemeentelijke financiën zijn aanzienlijk.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningvoorraad is relatief oud, maar staat er gemiddeld redelijk tot goed bij, zo blijkt althans uit de gemeentelijke Rapportage Woningkwaliteit 2021. Vorig jaar zijn er circa 700 nieuwe verdachte adressen gedetecteerd, waarbij pandeigenaren van 274 woningen te maken kregen met een handhavingstraject. Sinds 2017 hebben een kleine 10.000 woningen een vinkje gekregen vanwege vermoedelijke gebreken, maar het overgrote deel kon na onderzoek weer van de lijst geschrapt. Meestal… meer
    Nieuwsartikel

  • Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs worden met een nieuwe Amsterdamse campage nadrukkelijk uitgenodigd vermoedens van criminele transacties te melden. Dat kan veilig bij Meld Misdaad Anoniem. Deze organisatie start samen met de gemeente Amsterdam en vastgoedorganisaties een voorlichtingscampagne voor mensen uit de branche.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam en Syntrus Achmea gaan samenwerken om woningmisbruik door criminelen te voorkomen en aan te pakken. Syntrus is het eerste vastgoedbedrijf waarmee de gemeente zo'n convenant sluit. Criminelen gebruiken huurwoningen om drugs of wapens in op te slaan of voor illegale activiteiten als prostitutie, gokken en de productie van drugs. Ze gebruiken daarbij tussenpersonen en valse papieren.
    Nieuwsartikel

  • Jaarlijks wordt in Amsterdam bij honderden corporatiewoningen woonfraude geconstateerd, in de meeste gevallen vanwege illegale onderhuur. Maar daar gaat vaak een langdurig traject aan vooraf dat niet zelden start bij een anonieme tip. Zo ook bij deze huurder van Eigen Haard die al twee jaar in Bangladesh verbleef. Begin april besloot de rechter de huurovereenkomst te ontbinden. Waarom duurt het zo lang? Een praktijkvoorbeeld.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties hebben vorig jaar in de gemeente Amsterdam onrechtmatig gebruik geconstateerd bij  654 huurwoningen. Deze woningen worden inmiddels weer rechtmatig bewoond.
    Nieuwsartikel

  • Er staan 248 woningen van vastgoedbelegger Blackstone langer dan zes maanden leeg. Dat meldt de Amsterdamse wethouder Wedemeijer naar aanleiding van vragen van SP-raadslid Erik Flentge. Deze partijgenoot van de wethouder trok aan de bel nadat in juni in één klap voor 328 woningen van de 'sprinkhaankapitalist' (dixit Flentge) een leegstandsmelding werd gedaan. Flentge vraagt welke middelen de Leegstandswet biedt om die leegstand te bestrijden en partijen als Blackstone 'maximaal tegen te werken'.
    Nieuwsartikel

  • Airbnb heeft meer dan tachtig procent minder verblijfsaccommodaties beschikbaar in Amsterdam, zo meldt wethouder Wedemeijer in een brief aan de gemeenteraad. Sinds de invoering van een registratieplicht is het Airbnb-aanbod gekrompen van 16.648 naar 2.924 accommodaties. Airbnb is veruit de grootste aanbieder van vakantieverhuuradvertenties. Ook de andere onderzochte platformen laten - met uitzondering van Booking - een sterke daling zien. In totaal daalde bij Booking, Expedia, Tripadvisor en… meer
    Nieuwsartikel

  • Corporatiemedewerkers bezondigen zich weinig aan oneerlijke toewijzing van sociale huurwoningen en als het gebeurt treden corporaties treden hier doorgaans goed tegen op. Dat concludeert de Autoriteit woningcorporaties (Aw) in het rapport 'Risico's bij toewijziging'. Maar de toezichthouder concludeert ook dat het systeem van toewijzen niet altijd waterdicht is, waardoor woningen worden toegewezen aan iemand die daarvoor (nog) niet in aanmerking komt.
    Nieuwsartikel

  • Eigen Haard heeft onderzoek gedaan naar mogelijke woonfraude bij zestig van haar huurders die in bezit zijn van twee of meer woningen. Het onderzoek heeft inmiddels tot enkele huuropzeggingen geleid. In ruim de helft van de gevallen bleek geen sprake van overtreding van de huurovereenkomst.
    Nieuwsartikel

  • De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft drie huurbemiddelaars beboet omdat zij ten onrechte bemiddelingskosten rekenden aan consumenten. Bemiddelaars die werken in opdracht van verhuurders mogen niet ook nog eens bemiddelingskosten in rekening brengen bij huurders. Amsterdam Housing uit Amsterdam krijgt een boete van 80.000 euro. De hoogste boete van 100.000 euro kreeg De Huissleutel uit Tilburg; Verkoopwijs Makelaars uit Deventer werd aangeslagen voor 5.000 euro.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaar 1400 woningen weer legaal bewoond gemaakt. Dat meldt wethouder Ivens aan de raad in het jaarlijkse overzicht handhaving woonfraude. In 2020 was illegale onderhuur de meest voorkomende vorm van woonfraude.
    Nieuwsartikel