PvdA: extra belasting voor iedereen die meer dan tien woningen bezit

01.10.2018
Image

Woningeigenaren met meer dan tien woningen moeten meer belasting gaan betalen. Daarvoor pleit PvdA-leider Lodewijk Asscher in een voorstel om het starters op de woningmarkt makkelijker te maken.

Volgens Asscher is het op veel plekken voor vooral jonge mensen bijna onmogelijk om ‘die sleutel van het eerste huis’ te krijgen. De vraag is groot en het aanbod klein. Beleggers, speculanten en huisjesmelkers domineren, zo meent de PvdA, de woningmarkt. In bijvoorbeeld Amsterdam en Amstelveen wordt meer dan één op de tien huizen door beleggers opgekocht. “Wonen is een recht, geen ‘leuke investeringskans’ voor het grote geld”, aldus Asscher.

De PvdA bepleit vier maatregelen. De overdrachtsbelasting voor starters moet worden afgeschaft. Dat kan worden gefinancierd door diezelfde belasting te vervijfvoudigen voor iedereen die een tweede, derde, vierde of honderdste woning koopt. Het Groningse model met verhuurvergunningen verdient landelijke invoering. Bij vakantieverhuur moet BTW en toeristenbelasting worden betaald en er zou een ‘huisjesmelkerstaks’ kunnen worden ingevoerd: een extra belasting voor iedereen die meer dan tien huizen bezit. “Met deze plannen geven we bewoners meer controle over hun steden en geven we starters een eerlijke kans”, zo verklaart Asscher.