Overslaan en naar de inhoud gaan

WOONBELEID

  • De gemeenteraad van Amsterdam heeft met de initiatiefnemers van het volksinitiatief Eerlijke kansen op sociale huurwoningen een compromis bereikt over een evenwichtiger verdeling van beschikbare sociale huurwoningen tussen voorrangsgroepen en andere woningzoekenden. Uiterlijk in het eerste half jaar van 2026  worden er honderd sociale huurwoningen aangeboden zonder urgentie of voorrang. Of vervolgens nog sprake is van bijstelling van het verdelingsbeleid is afhankelijk van de uitkomsten… meer
    Nieuwsartikel

  •  Woningcorporaties, ontwikkelaars en beleggers doen een gezamenlijke oproep aan de politiek om het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Ondanks de vorig jaar gehouden Woontop en de Nationale Prestatieafspraken, verslechtert volgens Aedes, IVBN, Neprom, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang de situatie op de woningmarkt. ‘De stapeling van (gewijzigde) fiscale maatregelen en huurregelgeving, in combinatie met stijgende bouwkosten en een onzekere (geo-)… meer
    Nieuwsartikel

  • Huurders van grote sociale huurwoningen die kleiner willen wonen, krijgen vanaf 1 juli meer hulp bij hun verhuizing. Met de uitbreiding van de regeling Van Groot Naar Beter – nu onder de naam Passend Wonen – kunnen woningcorporaties meer huishoudens ondersteunen die hun ruime woning willen inruilen voor een beter passende, kleinere woning.
    Nieuwsartikel

  • Ik werd verdrietig van een grafiekje dat het CBS vorige week publiceerde. Het statistiekbureau had aan ‘de Nederlander’ gevraagd of sommige groepen voorrang moeten krijgen bij de toewijzing van huurwoningen. En daaruit bleek dat velen maar weinig anderen meer kans op een thuis gunnen.
    Column

  • Statushouders verliezen de voorrang op een sociale huurwoning. Zij kunnen een plek krijgen in zogenoemde ‘opstartwoningen’, een nieuw woonconcept waarin tijdelijke huisvesting wordt geboden aan jongeren, studenten, statushouders en spoedzoekers. Zo heeft demissionair Mona Keijzer van Volkshuisvesting afgelopen week aangekondigd in een interview in De Telegraaf.
    Nieuwsartikel

  • Op dag twee tekende de Amsterdamse wethouder woningbouw Steven van Weyenberg op vastgoedbeurs Provada voor 511 woningen. Van Weyenberg en ontwikkelaar Ten Brinke Myb bezegelden een afspraak voor de bouw van 282 woningen in Amsterdam Noord, op de NDSM-Werf West. Het gaat om sociale- en middenhuurwoningen en huur- en koopwoningen in de vrije sector. De woningen komen aan de tt. Vasumweg, vlak bij de pontverbinding. Op de begane grond komen onder andere commerciële en maatschappelijke functies.
    Nieuwsartikel

  • Gemeentelijke parkeernormen blokkeren dikwijls de transformatie van leegstaande verdiepingen boven winkels naar woningen. Dat terwijl transformatie van dergelijke etages veel duurzamer is, dan de bouw van nieuwe woningen, zo schrijft ING Research in een analyse.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdamse nieuwbouwwoningen zijn in 2050 onvoldoende bestand tegen hitte en droogte, daarvoor waarschuwt de Rekenkamer Amsterdam. De gemeente wil over 25 jaar zoveel mogelijk zijn voorbereid op het veranderende klimaat. Lang liep Amsterdam hierin voorop, zo concluderen de onderzoekers, maar de ambitie neemt af. De keuze van het gemeentebestuur voor ‘gewoon goed’ legt de nadruk op voldoende woningbouw, zonder dat in al die nieuwbouwplannen nog aanvullende duurzaamheidseisen worden gesteld.… meer
    Nieuwsartikel

  • Vrouwen die de stap naar een koopwoning in Amsterdam of andere dure steden niet kunnen maken, stellen het krijgen van kinderen vaker uit. Of af. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Kinderen krijgen en woonsituatie hangen volgens de onderzoekers met elkaar samen: veel mensen willen pas een kind (erbij) krijgen, als ze over een geschikte woning kunnen beschikken. 
    Nieuwsartikel

  • Minister Mona Keijzer (Wonen) komt met de Realisatiestimulans: gemeenten kunnen vanaf 2026 een douceurtje krijgen van 7.000 euro per betaalbare woning, waarvan de bouw het jaar daarvoor is gestart. Ze moeten het begin van de bouw daarvoor officieel vastleggen. Het beginnen met het aanleggen van de fundering geldt als markering voor de start van de bouw. Het bouwrijp maken van de grond geldt niet als beginnen met bouwen.
    Nieuwsartikel

  • Projectontwikkelaars en woningcorporaties kunnen vanaf begin juni een aanvraag indienen voor een bijdrage uit het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Met deze bijdrage kunnen zij nieuwbouwwoningen betaalbaar verkopen aan starters met een middeninkomen. In totaal is hiervoor honderd miljoen euro beschikbaar gesteld door het Rijk. 
    Nieuwsartikel

  • De drie woningcorporaties in de gemeente Almere hebben een duidelijk doel: het percentage sociale huur moet omhoog naar minimaal dertig procent. Tien maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen dringen GoedeStede, Ymere en de Alliantie aan op continuering in 2026 van het huidige, stevige woonbeleid. Al is onduidelijk welke bouwproductie de corporaties de komende jaren nog kunnen realiseren. De voorgenomen bevriezing van de huren heeft een groot effect op hun investeringskracht.
    Achtergrondartikel

  • Meer sociale huurwoningen, meer huurwoningen in het midden- en vrije segment en niet op de laatste plaats meer voorzieningen. Als de komende vijftien jaar die verandering gestalte krijgt, dan kan Almere, zo meent PvdA-wethouder Paul Tang, de rol van emancipatiemachine vervullen.
    Achtergrondartikel

  • Hoe het landsbestuur omspringt met huren en woningbouw, getuigt van groot bestuurlijk opportunisme en amateurisme. Een ogenschijnlijk sympathiek klinkend besluit – huurbevriezing voor een groep huurders echt wel meer financiële ruimte kan gebruiken, is zonder de benodigde rugdekking voor de corporaties niet meer dan een populistische poging om even snel een verkiezingsbelofte van de grootse coalitiepartij in de lossen.
    Column

  • Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft met verbazing kennisgenomen van het kabinetsvoornemen om de huren voor sociale huurwoningen voor een periode van twee jaar te bevriezen. Het herhaaldelijk ingrijpen van de politiek op de ontwikkeling van de huur zet de beschikbaarheid van geborgde leningen voor woningcorporaties onder druk, aldus de voor corporaties essentiële borger van leningen.  
    Nieuwsartikel

  • D66 draagt de Haagse oud-politicus Steven van Weyenberg voor als nieuwe wethouder Wonen en Stedelijke Ontwikkeling in Amsterdam, zo heeft de partij bekendgemaakt. Hij is de opvolger van Reinier van Dantzig, die vorige maand aftrad vanwege gezondheidsproblemen. ‘Van Weyenberg als vervanger van Van Dantzig is een geweldige uitkomst’, aldus D66-fractievoorzitter Rob Hofland. ‘Het vertrek van Reinier was een enorm verlies. Woningbouw is voor Amsterdam van levensbelang. Daarom zochten we een… meer
    Nieuwsartikel

  • Voor thuiswonende jongeren in Flevoland die het ouderlijk huis willen verlaten, wordt het steeds moeilijker een huis te vinden, zo meldt het CBS op basis van de uitkomsten van het jongste WoOn-onderzoek. Meer dan dertig procent van de volwassen jongeren uit Almere, Lelystad en de rest van de provincie zegt geen woning te kunnen vinden, drie keer zoveel als drie jaar eerder. Toen verklaarde nog maar zo’n tien procent van de thuiswonende jongeren geen hoop te hebben op het realiseren van een… meer
    Nieuwsartikel

  • Het kabinet beroept zich op ‘gelijke kansen voor alle woningzoekenden’ bij de keuze om statushouders geen voorrang te geven op sociale huur. Het is een valse drogredenering voor beleid dat haaks staat op het recht op wonen.
    Column

  • Het kabinet gaat het zoals eerder aangekondigd verbieden sociale huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan statushouders. Minister Mona Keijzer heeft het wetsvoorstel daarvoor vandaag als klaar bestempeld. Keijzer wil het voorstel na internetconsultatie en advies van de Raad van State indienen bij de Tweede Kamer. 
    Nieuwsartikel

  • Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) heeft vandaag het aangepaste wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze zogenoemde regiewet moeten overheden meer grip krijgen op hoeveel er gebouwd gaat worden, waar dat gebeurt en voor wie.
    Nieuwsartikel

  • Vorig jaar zijn ín ons land zo’n 82.000 woningen toegevoegd door nieuwbouw en het betere benutten van bestaande bouw, zoals transformatie en het splitsen van woningen. Zo blijkt uit de Staat van de Volkshuisvesting 2024. Pas in 2027 zal de woningbouwproductie stijgen naar 100.000 woningen per jaar, zo verwacht Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. 
    Nieuwsartikel

  • Kan een particuliere woningbelegger met hoge huurinkomsten nog aanspraak maken op een sociale huurwoning? Woningcorporatie Ymere vindt van niet en heeft afgelopen week via de rechter gevraagd om ontbinding van een huurovereenkomst in Amsterdam-Oost. Juist vanwege de lange wachttijden voor een huurwoning kan het volgens de corporatie niet zo zijn dat een ‘pandjesbaas’ voor een lage prijs een sociale huurwoning huurt, terwijl hij ook in één van zijn eigen woningen zou kunnen wonen.
    Nieuwsartikel

  • Het nieuwe woonruimteverdelingssysteem in de regio Groot Amsterdam werkt: vanaf 2023 hebben starters daadwerkelijk een betere kans op een sociale huurwoning van een woningcorporatie gekregen. Ook daalt de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning licht: van 13,4 naar 12,1 jaar. Maar doordat er veel meer actieve woningzoekenden zijn neemt de slaagkans wel af, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties… meer
    Nieuwsartikel

  • Huurders in de vrije sector mogen in 2025 maximaal 4,1 procent huurverhoging krijgen. In de middenhuur ligt dit maximum vanaf 1 januari 2025 op 7,7 procent en in de sociale huur vanaf 1 juli 2025 op 5,0 procent. 
    Nieuwsartikel

  • Hoewel het een jaarlijkse aanpassing betreft, gaat de huisvestingsverordening van Amsterdam gaat per 1 januari 2025 flink op de schop. Zo wordt de vergunningplicht voor middeldure huurwoningen van kracht, worden de regels voor woningdelen met drie personen en hospitaverhuur versoepeld, boetes verlaagd en passendheidscriteria en voorrangsregels aangepast. De nieuwe verordening wordt 20 november voorgelegd aan de raadscommissie.
    Nieuwsartikel