Overslaan en naar de inhoud gaan

Senioren in Lelystad willen verhuizen, maar wel naar gelijkvloerse woning met tuin

Image

Er dreigt in Lelystad een tekort aan passende woningen voor senioren, zo blijkt uit het woonwensenonderzoek 'Een leven lang thuis in Lelystad' onder 55plussers. Ongeveer een derde van de respondenten geeft aan binnen nu en vier jaar te willen verhuizen naar een meer passende woning. Daarbij zijn het behouden van zelfstandigheid en privacy, ruimte in en om de woning en de aanwezigheid van dagelijkse voorzieningen in de buurt belangrijk. Hierbij geeft een groot deel van de respondenten aan een gelijkvloerse woning met tuin te willen en moet de woning over minimaal twee slaapkamers beschikken.
Ook moet de woning betaalbaar zijn en er moet parkeergelegenheid bij de woning zijn. Het Stadshart is bij senioren de populairste wijk om te gaan wonen.
Het onderzoek is gehouden in opdracht van Centrada, OSOL en Stichting Seniorenbouw Flevoland. Deze partijen verzoeken de gemeente dringend voldoende ruimte te creëren voor de bouw van woningen voor deze doelgroep. Ook vragen ze aandacht voor een levensloopgeschikte woonomgeving met de juiste voorzieningen.
Het onderzoek laat ook zien dat veel senioren niet voldoende nadenken over hun toekomst. De drie partijen benadrukken dat vragen als: Kan ik hier nog blijven wonen als mijn gezondheid achteruit gaat of mijn partner overlijdt? Kan ik het aanpassen van de woning betalen? Moet ik mij inschrijven voor een sociale huurwoning? vaak te laat worden gesteld.