Overslaan en naar de inhoud gaan

2,5 jaar cel voor oud-Rochdale topman Möllenkamp

Image

Oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp is donderdag veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft Möllenkamp zich schuldig gemaakt aan onder meer verduistering, oplichting, belastingfraude en witwassen. Ook is hij schuldig bevonden aan meineed bij zijn ontkenning van de fraude bij de enquêtecommissie.
Het Openbaar Ministerie eiste eind oktober drie jaar cel tegen de oud-topman, die in 2009 door de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale werd ontslagen. Tijdens de behandeling van de zaak schetste de officier van justitie een ontluisterend beeld van de ‘flamboyante’ corporatiedirecteur. Möllenkamp zou zich tien jaar lang hebben laten omkopen, voor meer dan twee miljoen euro in totaal. Volgens de aanklager getuigde zijn handelen van een ,,haast niet te bevatten arrogantie. Alles was geoorloofd om zijn luxeleven te kunnen leiden.''
Alberdine V. de ex-vrouw van Möllenkamp, is veroordeeld tot 240 uur werkstraf wegens het opmaken van een valse factuur ter waarde van een kleine 190.000 euro. Zakenpartner Henk O. (75) kreeg twee maanden cel en 240 uur werkstraf. O. had een sloopbedrijf dat zaken deed met Rochdale. Hij schonk diverse dure auto's. Arie van E. (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, is veroordeeld tot een maand cel en 240 uur werkstraf.

Rochdale is blij met de uitspraak. "Het recht heeft gezegevierd", zegt bestuursvoorzitter Hester van Buren. "Rochdale heeft de handelwijze van Möllenkamp altijd scherp veroordeeld. Zowel onze huurders, als onze medewerkers hebben de negatieve gevolgen ondervonden van zijn handelen. Een aantal renovatie- en bouwprojecten werd uitgesteld of afgeblazen. Ook werd de integriteit van onze medewerkers ter discussie gesteld, terwijl zij part noch deel hadden aan zijn handelen." Rochdale heeft alles in het werk gesteld om middels een civiele procedure ruim 6 miljoen euro terug te eisen. "Geld waar Rochdale recht op heeft", aldus Van Buren. "Omdat hij failliet is verklaard, wordt dit onmogelijk. Daarom zijn we blij met deze uitspraak van de rechter."