Amstelveen versoepelt voorwaarden starterslening

03.06.2020
Image

Amstelveners kunnen binnenkort gemakkelijker een gemeentelijke starterslening krijgen voor de aankoop van hun eerste huis. Van de huidige regeling wordt volgens het college te weinig gebruik gemaakt. Het college wil de voorwaarden daarom aanpassen.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van een woning en het bedrag dat iemand bij de bank kan lenen. Volgens de huidige voorwaarden kan iemand deze lening krijgen voor woningen tot de NHG-grens van 310.000 euro; of 328.600 euro voor woningen met energiebesparende en kwaliteitsverbeterende maatregelen. De lening bedraagt nu maximaal 20 procent van de verwervingskosten met een maximum van 40.000 euro. Dit maximum wil wethouder Ellermeijer schrappen. En ook door de huidige inkomensgrens van 45.000 euro gaat een streep. De nieuwe voorwaarden gaan volgens plan in per 1 oktober 2020.

De lening is nu alleen voor Amstelveners, maar het college wil de regeling ook openstellen voor bepaalde maatschappelijke beroepen als zorgpersoneel en leraren van buiten Amstelveen. De definitie van 'Amstelvener' is: minimaal 2 jaar ingeschreven in de gemeente of in de 10 jaar voorafgaand aan de aanvraag tenminste 3 jaar ingeschreven hebben gestaan.

Trefwoorden