Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopwoning

  • Vazet creatie en ReadyforLiving zijn binnen twee jaar aan het Woldpark in Lelystad begonnen aan de bouw van Green Hill: een complex met 49 toekomstbestendige koopappartementen. De snelle start bouw laat, aldus de gemeente, zien dat overheid en markt samen daadwerkelijk de bouw van woningen kunnen versnellen.
    Nieuwsartikel

  • Vastgoedontwikkelaar Open Development start met de bouw van twee woongebouwen in de Klaprozenbuurt in Amsterdam-Noord. Het verouderde bedrijventerrein Klaprozenbuurt transformeert de komende jaren naar een levendige wijk met woningen, stedelijke voorzieningen en bedrijvigheid. In Blok C ontwikkelt Open op eigen grond vier kavels met duurzame, betaalbare appartementen voor het middensegment.
    Nieuwsartikel

  • In Amsterdam en Weesp worden opvallend meer koopwoningen aangeboden, zo blijkt uit cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Het aanbod ligt ruim vijftig procent hoger, dan in het laatste kwartaal van 2023. Overal in de gemeente worden meer woningen aangeboden. Maar een ruimer aanbod lijdt niet tot lagere verkoopprijzen; de mediane transactieprijs bedroeg in het afgelopen kwartaal ruim zeshonderdduizend euro, een stijging van 11,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam gaat Verenigingen van Eigenaren (VvE´s) financieel helpen bij het maken van plannen voor de verduurzaming van woningen. Uit het gemeentelijk Klimaatfonds wordt vanaf 2025 ruim twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidie bij het doen van onderzoek, architectonisch ontwerp en het aanvragen van vergunningen. Per vereniging is een bedrag beschikbaar van 20.000 euro tot maximaal 140.000 euro.
    Nieuwsartikel

  • In 2023 zijn er per saldo in Nederland 52.000 koopwoningen, 20.000 woningen van private verhuurders en 8.000 corporatiewoningen bij gekomen. Vooral doordat er meer woningen vanuit (vooral de private) huursector naar de koopsector overgingen dan andersom, is het aantal koopwoningen sterker gestegen dan het aantal huurwoningen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de ontwikkeling van eigendom van woningen, een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en… meer
    Nieuwsartikel

  • Onderzoek van Calcasa toont aan dat in Nederland de gemiddelde overwaarde per woning 220.000 bedraagt. Dit is een forse stijging vergeleken met twee jaar geleden, toen dit bedrag nog op 175.000 euro lag. In Amsterdam ligt de overwaarde op 281.000 euro, wat resulteert in een totale overwaarde van bijna 33 miljard euro. Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben ook veel overwaarde. 
    Nieuwsartikel

  • Na de invoering van de nieuwe huurwet per 1 juli hebben beleggers per saldo meer huurwoningen verkocht aan eigenaar/bewoners. In het 3e kwartaal van 2024 verkochten investeerders meer woningen dan zij kochten. Niet eerder was het verschil tussen het aantal verkochte en aangekochte woningen zo groot als afgelopen kwartaal, zo blijkt uit Kadaster-cijfers.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam start op Centrumeiland een bijzondere ontwikkelcompetitie voor een bouwkavel. Op deze kavel wordt een complex met 110 huur- en koopwoningen gebouwd. Voorwaarde is dat in het ontwerp veel aandacht wordt besteed aan burenhulp en solidariteit. Het ontwerp van het gebouw en de mix aan woningen moeten ervoor zorgen dat de toekomstige buren elkaar gemakkelijker kunnen helpen. Dan kunnen, zo hoopt de gemeente, ouderen of mensen met een zorgbehoefte prettig zelfstandig thuis (… meer
    Nieuwsartikel

  • Kopers laten hun reserves tegen nieuwbouwwoningen varen. In het tweede kwartaal werden 30 procent meer woningen verkocht dan een kwartaal eerder, en bijna 84 procent meer dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal werden 6,1 duizend nieuwbouwkoopwoningen verkocht. De verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 vrijwel gelijk gebleven, terwijl bestaande koopwoningen in die periode fors in prijs stegen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS,… meer
    Nieuwsartikel

  • Eigen Haard en TBI-onderneming ERA Contour hebben een ontwikkelovereenkomst getekend voor de bouw van Twins. De twee woontorens zijn onderdeel van de uitbreiding en vernieuwing van Stadscentrum Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West. Het Twins-project bestaat uit twee woontorens (34 meter hoog) en twee lagere gebouwen. Beide gebouwen bieden tezamen 184 appartementen met sociale en middeldure huurwoningen en enkele maatschappelijke ruimtes. In de laagbouw komen voornamelijk koopwoningen. 
    Nieuwsartikel

  • In juli lagen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 10,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Het is de grootste stijging in bijna twee jaar. Ten opzichte van de maand juni zijn woningen 1,4 procent in prijs gestegen. De gemiddelde verkoopprijs voor een koopwoning ligt op ruim 457.000 euro. 
    Nieuwsartikel

  • In navolging van de NVM-makelaars melden ook CBS en Kadaster forse stijgingen van de woningprijzen. In juni 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna 2 jaar. Ten opzichte van mei 2024 stegen de prijzen in juni met 1,3 procent. De gemiddelde prijs van een bestaande woning is nu in Amsterdam bijna 625 duizend euro en in Nederland ruim 440 duizend euro.
    Nieuwsartikel

  • De Vereniging Eigen Huis (VEH) roept het nieuwe kabinet op "een laagdrempelige en landelijke methode te faciliteren" om geschillen binnen Vereniging van Eigenaars (VvE's) sneller te verhelpen. Uit eigen onderzoek zou blijken dat veel appartementseigenaren te maken hebben soms langdurige conflicten. "Langslepende conflicten en een gang naar de rechter levert blijvende schade op binnen een VvE. Dat moet je hoe dan ook zien te voorkomen,' aldus Cindy Kremer, directeur VEH.
    Nieuwsartikel

  • De mediane huizenprijs in Nederland is de afgelopen drie maanden met 7,2 procent gestegen, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM. De gemiddelde verkoopprijs is 468.000 euro. De gekte op de woningmarkt tekent zich het sterkst af in steden waar de prijzen al hoog zijn, zoals Utrecht en Amsterdam. De mediane huizenprijs is in de hoofdstad nu gestegen naar 612.000 euro.
    Nieuwsartikel

  • Op 1 januari 2024 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 379 duizend euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder. De WOZ-waarde steeg in de regio Amsterdam (MRA) het meest in Zaanstad en Lelystad, gemeenten met relatief lage huizenprijzen, terwijl de prijzen in de hoofdstad zelf het sterkste daalden, met -3,5 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Belangrijke kanttekening is dat deze officiële WOZ-waardering de prijsontwikkeling volgt met een jaar vertraging, van… meer
    Nieuwsartikel

  • De verkoopprijzen van Nederlandse woningen bereikten in april een nieuw record, ondanks de veel hogere rente dan bij de eerdere piek in 2022. Dat blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verklaring ligt volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in een combinatie van gestabiliseerde rentes, gestegen lonen en opgebouwd spaargeld in de coronapandemie. Men durft weer te kopen en kan zich meer veroorloven. Voeg daarbij dat het aanbod zeer… meer
    Nieuwsartikel

  • Slecht nieuws voor de beoogde regeringscoalitie: de kosten van de hypotheekrenteaftrek lopen flink op, zo meldt het FD. Volgens een berekening van het ministerie van Financiën loopt de overheid dit jaar 10,7 miljard euro aan belasting mis vanwege de aftrekpost voor huizenbezitters. Dat is 2,5 miljard meer dan in 2022. De belangrijkste oorzaak: de opgelopen hypotheekrenteaftrek.
    Nieuwsartikel

  • Het is al vaker aangetoond dat koperssubsidies, zoals de hypotheekrenteaftrek, in Nederland hebben geleid tot hogere woningprijzen. Dat geldt ook voor de jubelton, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Maastricht. De onderzoekers berichten daarover in het artikel op esb.nu.
    Nieuwsartikel

  • In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen naar 6,1 duizend, 15 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze toename is het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen vorig jaar met 16,6 duizend het laagste in de afgelopen vijf jaar. De prijzen van nieuwbouwwoningen waren 3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.
    Nieuwsartikel

  • Steeds meer mensen vinden kamerverhuur een goed idee om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Ook de bereidheid om een kamer of etage in het eigen huis te verhuren neemt sterk toe, zo zou blijken uit een ING onderzoek. Toch is lang niet iedere huiseigenaar bereid om een deel van zijn woning te verhuren.
    Nieuwsartikel

  • Particuliere beleggers zijn inderdaad begonnen met het massaal verkopen van huurwoningen. Deze conclusie trekken drie onderzoekers in een artikel in economenblad ESB. Beleggers deden vooral de goedkopere woningen in de grote steden van de hand. Jarenlang kochten beleggers koopwoningen op om ze verhuren. Die trend is vorig jaar omgeslagen, onder andere door gewijzigde (fiscale) wetgeving.
    Nieuwsartikel

  • In februari 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 4,3 procent hoger dan in februari 2023, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ten opzichte van januari 2024 stegen de prijzen in februari met 1,0 procent. 
    Nieuwsartikel

  • Terwijl in 2023 het aantal woningtransacties daalde, kochten koopstarters juist meer woningen en doorstromers minder. Vooral in de grote steden kochten starters meer woningen. In vergelijking met een jaar eerder kochten ze 14 procent meer woningen in de vier grootste gemeenten van Nederland. Kennelijk blijven deze steden ondanks de torenhoge woningprijzen aantrekkelijk voor koopstarters. Dat blijkt uit cijfers van Het Kadaster, dat constateert dat koopstarters meer kansen krijgen nu… meer
    Nieuwsartikel

  • Volgens de Raad voor de Leefomgeving (Rli) moet het kabinet ingrijpen om te voorkomen dat meer dat honderdduizenden woningen het komende decennium verzakken. De raad adviseert 12 miljard euro opzij te leggen om het herstel van funderingen te subsidiëren. Zonder tijdig ingrijpen loopt de herstelrekening op tot 54 miljard euro in 2035.
    Nieuwsartikel

  • De prijzen van koopwoningen zullen dit jaar naar verwachting tussen de vijf en acht procent stijgen. Dat schrijft ING Research in een rapport over de huizenmarkt. Hogere lonen, toenemende krapte op de woningmarkt en een lagere rente drijven dit jaar de prijzen omhoog, aldus ING. Aan het einde van het jaar zijn de prijzen naar verwachting boven de piek van juli 2022 uitgestegen. Sinds juni 2023 stijgen de huizenprijzen weer na een jaar van dalingen.
    Nieuwsartikel