Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
GroenLinks: Geef jonge wijkbewoners voorrang op kwart nieuwbouw
Image
De Kwestie

In deze rubriek laten we deskundigen of belanghebbenden reageren op ideeën uit verkiezingsprogramma's.

GroenLinks wil (jonge) wijkbewoners voorrang geven op maximaal een kwart van de nieuwbouwwoningen. In alle categorieën, ook in de sociale huursector, zegt lijsttrekker.  Rutger Groot Wassink. Erik Gerritsen, voorzitter directieraad Ymere, vindt het geen oplossing. Liever werkt hij met meer mensen aan minder regels en minder procedures.

Image
Rutger Groot Wassink 457 p

JA

Rutger Groot Wassink

Lijsttrekker GroenLinks Amsterdam

 

“Veel jonge Amsterdammers, mensen die heel erg gehecht zijn aan de buurt waar ze zijn opgegroeid, hebben te weinig perspectief op een woning. Er wordt heel veel gebouwd in Nieuw-West, in Zuidoost, in Noord. Die bouwstroom heeft een enorme impact op buurten, maar de jongeren uit die buurten profiteren daar niet van. Dan vind ik het niet raar om hen een betere kans op een woning te geven. In Zuidoost wordt er ook al mee geëxperimenteerd.

Onze keuze pakt voor starters uit de buurten waar niet of nauwelijks wordt bijgebouwd minder goed uit. Dat besef ik mij, maar de politiek heeft ook tot taak de ongelijkheid in de stad te bestrijden. Op tal van plekken in de stad bepaalt de dikte van de portemonnee van ouders de kansen op de woningmarkt. Die hyperongelijkheid mogen we niet negeren. 

Wonen gaat wat mij betreft ook om idealen. Ik begrijp heel goed dat mensen in Nieuw-West willen wonen. Hun identiteit valt samen met de identiteit van het stadsdeel. Ik herken dat bij mij mezelf; ben een jongen van West, mijn zoon voelt dat ook zo. Dan is het mooi te proberen of we in bepaalde buurten jongeren die het niet makkelijk hebben, wat meer perspectief op een woning te bieden. En dat moet wat mij betreft voor alle categorieën gelden. Ook in de sociale huursector.”
 
 
Image
Erik Gerritsen 457 p

NEE

Erik Gerritsen

Voorzitter directieraad Ymere 

 

“Voorrang voor jongeren? Tja… Met de voorrang voor de ene woningzoekende zet je de andere woningzoekende op een achterstand. Dat is géén oplossing, dat is het verschuiven van het probleem. En het levert geen enkele woning extra op, laten we liever met elkaar werken aan échte oplossingen.

Door beter met elkaar samen te werken, door creatiever te zijn en door lef te tonen. En vooral: laten we niet zo moeilijk doen. Het is wooncrisis, laten we die oplossen. Met meer mensen, minder regels en minder procedures. Alleen dat levert snel meer woningen op. 

En eerlijk: het vereist wel een andere aanpak dan we gewend zijn. Benut de bestaande woningvoorraad beter, bouw leegstaande winkels en kantoren om tot woningen, stel meer locaties beschikbaar voor snel te bouwen tijdelijke circulaire flexwoningen voor (her)starters, versnel procedures en kies voor verdichting op plekken waar dat mogelijk is.

Laten we vanaf dag één de koppen bij elkaar steken en samen aan dat gezamenlijke doel werken:  heel snel heel veel woningen (sociaal, middenhuur en koop) bijbouwen. En ja, soms doet dat pijn. Niet iedereen zal het ermee eens zijn. Maar we moeten niet vergeten dat we midden in een wooncrisis zitten en dat heel veel mensen een huis nodig hebben. Als dat vervolgens lukt, dan heb je geen voorrangsregelingen meer nodig.”

Tekst: Bert Pots

  

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol type start> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Hoofdredacteur NUL20