Overslaan en naar de inhoud gaan

Dertig jaar duurzame warmte en koude voor Bajeskwartier 

Image

Eteck levert minimaal dertig jaar duurzame warmte en koude en warm tapwater aan de bewoners en gebruikers van het Bajeskwartier in Amsterdam-Oost. Alle gebouwen binnen het gebied worden aangesloten op een warmte-koudenet met een hoge duurzaamheidsscore. Dat zogeheten thermisch grid onder de wijk maakt onder meer uitwisseling van koude en warmte tussen gebouwen mogelijk, haalt warmte uit de bestaande gracht en wordt aangesloten op een collectief bronsysteem.  

Het Bajeskwartier is opgedeeld in vier districten. Elk district wordt voorzien van een warmtepompcentrale waardoor er minder verlies van warmte is. Ook is het bronsysteem voorbereid om in de toekomst ook naastgelegen gebieden van warmte en koude te voorzien
Volgens Peter Heuvelink, directeur Bajeskwartier Ontwikkeling - een samenwerkingsverband van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Schroders Capital - weten de toekomstige bewoners en gebruikers zich door de overeenkomst met Eteck verzekerd van duurzame warmte en koeling. “Zo draagt Bajeskwartier bij aan de energietransitie en geven we concreet invulling aan onze hoge ambities op het gebied van duurzaamheid.”

In het Bajeskwartier worden de komende jaren ongeveer 1.350 (sociale) huur- en koopwoningen en 25.000 m2 aan overige functies gerealiseerd.