Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Houvast: werkervaring voor daklozen
Vijftien dak- en thuislozen hebben via de stichting Houvast een plek op de reguliere arbeidsmarkt gevonden. Zo verklaart directeur Peter Lankamp. Houvast Amsterdam is anderhalf jaar oud. De stichting is door HVO-Querido en Alliantie Amsterdam opgericht om dak- en thuislozen werkervaring te laten opdoen. Alliantie Amsterdam en De Key ondersteunen de doorstroming naar regulier werk financieel.
“Mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats hebben doorgaans bar weinig kansen op de arbeidsmarkt. Ze komen bij werkgevers domweg niet aan bod. Door bij ons werkervaring op te doen, blijkt het mogelijk de kansen op de arbeidsmarkt sterk te verbeteren.”
Houvast hanteert daarbij strenge criteria. De deelnemers moeten vrij van verslaving zijn, hun financiën moeten op orde zijn en er moet sprake zijn van een stabiele verblijfplaats. “Maar dan blijkt het te werken. Vijftien man hebben inmiddels een gewone baan gevonden. En er zullen zeker meer volgen”, zo meent Lankamp.
De activiteiten van Houvast beperken zich tot onderhoudswerk aan gebouwen met een maatschappelijke functie. Dit onderhoud bestaat voornamelijk uit het uitvoeren van kleine klusjes, binnenschilderwerk, behangen en het sausen van muren en plafonds. Een ploeg van vijf of zes deelnemers verricht vrijwel permanent onderhoud aan de gebouwen van de Amsterdamse organisatie voor dak- en thuislozen HVO-Querido zelf. “We beperken ons nadrukkelijk tot panden met een maatschappelijke functie. Daar verrichten we dankbaar werk. De kwaliteit van de verblijven verbetert flink. Zo willen we ook voorkomen dat valse concurrentie met gewone schildersbedrijven ontstaat.”
Het werk wordt onder leiding van een werkmeester tegen marktconforme prijzen gedaan. “Echter het werktempo van de deelnemers is niet vergelijkbaar met het tempo van professionele schilders. Ook vraagt de begeleiding van de deelnemers tijd en geld. Om het financiële tekort op te lossen doen we een beroep op sponsoren.”
Houvast wordt daarbij gesteund door Alliantie Amsterdam. Bij het honderdjarig bestaan van De Dageraad (nu: Alliantie Amsterdam) in 2004 werd als jubileumgeschenk voor een periode van drie jaar de eerste ploeg in het leven geroepen. Daarna heeft woonstichting De Key de kosten van een tweede ploeg voor haar rekening genomen. [BP]