Glas-in-lood ramen blikvanger nieuw wooncomplex Ymere

02.11.15
Glas-in-lood ramen blikvanger nieuw wooncomplex in Oostpoort

Langs de Polderweg en de spoorbaan in Amsterdam-Oost heeft Ymere een nieuwbouwcomplex met 72 rolstoeltoegankelijke sociale huurwoningen gerealiseerd. De blikvanger van het fraaie pand zijn de twee gigantische glas-in-lood ramen. Ze vertellen de geschiedenis van het voormalige Polderweggebied, wat nu het nieuwe centrumgebied Oostpoort is.

Het nieuwe complex van Ymere staat langs de spoorlijn. Het pand is ontworpen door Heren5 Architecten en gebouwd door HSB Bouw. De 72 sociale huurwoningen hebben 2 tot 3 kamers, zijn rolstoeltoegankelijk en hebben allemaal een buitenruimte. Huurders van een driekamerwoning hebben kunnen kiezen tussen twee type plattegronden waarbij de plek van de keuken en de tweede slaapkamer varieert. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage met 36 parkeerplaatsen.

De achttien meter hoge glas-in-lood ramen aan de voor- en achterzijde van het nieuwbouwcomplex zijn ontworpen door kunstenaar Stefan Glerum. Door de ligging van het complex zijn de ramen zowel vanuit de trein als vanuit de binnentuin van het wooncomplex zichtbaar. Atelier Schmit uit Haarlem heeft op de uit 106 deelramen bestaande voor- en achtergevel gemaakt. Het kunstproject is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Het ontwerp van de ramen met de fabriekstoren verwijst naar de Oostergasfabriek die ooit in het Polderweggebied stond. In het glas in lood aan de kant van het spoor zijn onder andere verwijzingen naar het Sportfondsenbad, het Dierenasiel en de Don-Boscoschool te zien. Het raam aan de achterzijde vertelt persoonlijke verhalen die samenhangen met de locatie. Zo zijn er bijvoorbeeld muzikanten van muziekvereniging de Rode Fanfare te zien. Maar ook het laboratorium van professor Ernst Laqueur, de ontdekker van oestrogeen.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS