Overslaan en naar de inhoud gaan

ING: huizenprijzen gaan dit jaar 5 tot 8 procent stijgen

Image

De prijzen van koopwoningen zullen dit jaar naar verwachting tussen de vijf en acht procent stijgen. Dat schrijft ING Research in een rapport over de huizenmarkt. Hogere lonen, toenemende krapte op de woningmarkt en een lagere rente drijven dit jaar de prijzen omhoog, aldus ING. Aan het einde van het jaar zijn de prijzen naar verwachting boven de piek van juli 2022 uitgestegen. Sinds juni 2023 stijgen de huizenprijzen weer na een jaar van dalingen.

In het laatste kwartaal van 2023 lagen de lonen bijna 7 procent hoger dan een jaar eerder. ING verwacht dat de loonstijging dit jaar wel afzwakt, maar nog steeds doorgaat. Dit leidt, in combinatie met de andere genoemde factoren, tot een sterkere prijsstijging van de huizen dan tot dusver werd aangenomen. Een van die andere factoren is de krapte op de woningmarkt, die dit jaar naar verwachting verder toeneemt. In de loop van vorig jaar daalde het aanbod, en woningen die te koop stonden werden sneller verkocht. In het laatste kwartaal van 2023 stonden een kwart minder woningen te koop dan een jaar eerder. De stagnatie in de bouw van nieuwbouwwoningen speelt daar een rol bij. Tegelijkertijd blijft de vraag toenemen door de sterke groei van het aantal huishoudens, aldus de bank.
Een minstens zo belangrijke reden voor prijsstijgingen is de rentedaling. ING verwacht dat die daling ook dit jaar doorzet.

Andere banken voorspelden eerder ook al een verdere stijging van de huizenprijzen dit jaar, maar die lagen meer in de orde van de 4 procent.

Trefwoorden