Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerderheid in Amsterdamse gemeenteraad steunt strengere regels voor woningdelen

Image

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad is akkoord gegaan met de nieuwe Huisvestingsverordening. Er komen strengere regels voor woningdelen en b&b's. Wel gaat op initiatief van coalitiepartijen GroenLinks en D66 een aantal maatregelen drie maanden later in.

Eigenaren van b&b's en studenten protesteerden de afgelopen weken fel tegen de nieuwe verordening. Zij kregen daarbij steun van een groot deel van de oppositie. Zij hebben de besluitvorming een maand weten te vertragen, maar van afstel is geen sprake. Per wijk wordt er volgend jaar een quotum voor woningdelen ingevoerd. Elke kamerbewoner moet een eigen huurcontract krijgen. Voor b&b's is eveneens sprake van een quotum.
Wel is er, op verzoek van Dorrit de Jong (GL) en Alexander Hammelburg (D66), drie maanden uitstel voor een aantal maatregelen. "Dat betekent dat een maximum per wijk en het individuele huurcontract tot 1 april niet geldt", aldus Hammelburg. Ook komt er een informatiecampagne en wordt er een loket ingesteld waar studenten met vragen terecht kunnen. Dorrit de Jong benadrukt dat het met de nieuwe regels nadrukkelijk mogelijk blijft om te woningdelen; sterker er is voldoende ruimte voor groei in de gehele stad.