Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe voorrangsregels in Poelenburg en Peldersveld Zaandam

Image

De gemeente Zaanstad gaat de komende vier jaar in de wijken Poelenburg en Peldersveld mensen die een sociale huurwoning zoeken voorrang verlenen, als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Staat een woningzoekende slecht bekend bij de politie, dan is huisvesting in beide wijken uitgesloten. Maar mensen met een bepaald maatschappelijk beroep hebben juist een streepje voor.

De volgende eisen spelen een rol: werkzaam bij maatschappelijke organisatie, overheid, in de zorg of onderwijs; inkomen uit werk (commercieel), studiefinanciering of AOW; een startkwalificatie (tenminste 2 jaar MBO of diploma HAVO/VWO). Bij kandidaten met dezelfde voorrang, wordt gekeken naar de inschrijfdatum.

De toewijzingseisen gelden alleen voor die twee wijken in Zaanstad. De wijk Poelenburg en de naastgelegen buurt Peldersveld hebben al jaren te maken met probleemjongeren en een hoge werkloosheid. Beïnvloeding van woningtoewijzing is een van de maatregelen waarmee de gemeente de leefbaarheid in de wijken wil vergroten en de overlast en criminaliteit hoopt te beperken. Voor mensen die er nu al wonen, heeft het nieuwe beleid geen gevolgen. Maar als huurders binnen deze wijken willen verhuizen, dan gelden wel de voorrangsregels. De maatregel gaat medio juli in en geldt in eerste instantie voor vier jaar.