Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijkaanpak

  • In deze korte film gaat Parteon gaat over de opgaven van de Zaanse corporaties in het werkgebied, een gebied met cultuurhistorie en ook veel oude vooroorlogse woningen. De boodschap: we kunnen niet al dat erfgoed behouden als we ook moeten verdichten en verduurzamen. "Per straat of wijk moeten we een zorgvuldige afweging maken wat nodig is voor de ontwikkeling van Zaanstad nu en in de toekomst."
    Video

  • Op dinsdag 24 augustus vond een ontmoeting plaats tussen actiegroep Verdedig Noord en het stadsbestuur van Amsterdam. Het college kwam vooral om 'in nederigheid' te luisteren, aldus burgemeester Femke Halsema. Maar zij kwam ook met een belofte: ook voor Noord komt er - in navolging van Zuidoost en Nieuw-West - een langjarig integraal masterplan. Dat wil zij samen met de inwoners ontwikkelen. Naast de reactie van de burgemeester komen in deze reportage vooral de actievoerders uit Noord aan het… meer
    Video

  • Burgemeester Femke Halsema kondigde bij een werkbezoek aan dat er in navolging van Zuidoost en Nieuw-West ook een masterplan voor Amsterdam-Noord komt. De burgemeester en alle wethouders bezochten op 24 augustus stadsdeel Noord om in gesprek te gaan met bewoners. Die maken zich niet alleen grote zorgen over de gentrificatie van hun buurt, maar ook over het uitblijven van verbeteringen. Bewoners voelen zich achtergesteld bij nieuwkomers.
    Nieuwsartikel

  • Aedes steunt de oproep van vijftien burgemeesters van grote- en middelgrote steden om voor een lange periode extra geld vrij te maken voor de aanpak van zestien kwetsbare wijken. In die gebieden wonen in totaal één miljoen mensen. Ook zij hebben recht op leefbare wijken waar het goed wonen is.
    Nieuwsartikel

  • Tijdens een bijeenkomst met als thema ‘de ziel van de buurt’ gingen ontwikkelaars en stadsonderzoekers met elkaar in gesprek over de vraag wat het DNA van een buurt is, hoe daar vat op te krijgen én hoe daar vervolgens rekening mee te houden bij gebiedstransformatie. Een onderwerp dat gezien de bouwwoede in de regio Amsterdam zeer actueel is. Hoe kan je bij transformatie het beste aansluiten bij wat er al is? Zie ook ons verslag. 
    Video

  • Tijdens een bijeenkomst met als thema ‘de ziel van de buurt’ gingen ontwikkelaars en stadsonderzoekers met elkaar in gesprek over de vraag wat het DNA van een buurt is, hoe daar vat op te krijgen én hoe daar vervolgens rekening mee te houden bij gebiedstransformatie. Een onderwerp dat gezien de bouwwoede in de regio Amsterdam zeer actueel is.
    Achtergrondartikel

  • Per 1 maart 2021 wordt Saundra Williams (Paramaribo, 1969) programmadirecteur alliantie van Zuidoost. Daarmee is zij verantwoordelijk voor de uitvoering van het masterplan Zuidoost, een langjarig programma waarmee de alliantiepartners het perspectief van de jeugd, de leefbaarheid en veiligheid in Zuidoost willen verbeteren. Het plan richt zich op vier onderwerpen: wonen, werk, onderwijs en veiligheid.
    Nieuwsartikel

  • In navolging van het Masterplan Zuidoost wil het Amsterdams college ook voor stadsdeel Nieuw-West komen tot langjarige afspraken met externe samenwerkingspartners om de leefbaarheid en veiligheid in het stadsdeel structureel te verbeteren. Deze aanpak komt voort uit de Woondeals die in 2019 zijn gesloten tussen het Rijk en onder andere de Metropoolregio Amsterdam. Het Rijk heeft daarbij landelijk zestien gebieden met ernstige leefbaarheidsproblemen aangewezen, die in aanmerking komen voor een… meer
    Nieuwsartikel

  • Zuidoost staat aan de vooravond van een nieuwe ronde ‘wijkaanpak’. Het Masterplan Zuidoost moet verloedering en criminaliteit terugdringen, maar vooral het perspectief van de huidige bewoners verbeteren. Om een nieuw rondje in de projectencarrousel te vermijden, wordt van alle betrokken partijen een langdurig commitment gevraagd.
    Achtergrondartikel

  • Met de renovatie van de eerste flats in de Lodewijk van Deysselbuurt is de aanpak van de drie Röellbuurten begonnen. Hiermee wordt een 20 jaar oude belofte ingelost. De eisen zijn intussen gewijzigd: aardgasvrij, meer verdichting, meer respect voor de stedenbouwkundige erfenis, een duidelijke sociale pijler én bredere inspraak. Een ‘integraal verbeterplan’.
    Achtergrondartikel

  • Er komt een grootscheepse vernieuwingsoperatie van drie ‘ontwikkelbuurten’ in Nieuw-West: de Van Deysselbuurt, Dichtersbuurt en Couperusbuurt. De gemeente Amsterdam en woningcorporaties Rochdale, Stadgenoot en Eigen Haard hebben gisteren het plan ondertekend voor de verbeteraanpak van deze ‘Roëllbuurten’. De partijen gaan een langdurige samenwerking met elkaar aan om de buurten zowel fysiek als sociaal een flinke impuls te geven. In totaal gaat het om investeringen van honderden miljoenen euro’… meer
    Nieuwsartikel

  • In de vierde laatste aflevering wordt ingegaan op de lessen uit de voorgaande bijeenkomsten voor Amsterdam, met name voor Zuidoost waar gewerkt wordt aan een Masterplan Zuidoost.
    Video

  • In de vierde laatste aflevering wordt ingegaan op de lessen uit de voorgaande bijeenkomsten voor Amsterdam, met name voor Zuidoost waar gewerkt wordt aan een Masterplan Zuidoost.
    Video

  • In een vierdelige serie gesprekken in Pakhuis de Zwijger staat de wijkaanpak centraal. In de laatste aflevering wordt ingegaan op de lessen uit de voorgaande bijeenkomsten voor Amsterdam, met name voor Zuidoost waar gewerkt wordt aan een Masterplan.
    Achtergrondartikel

  • In een serie gesprekken in Pakhuis de Zwijger staat de wijkaanpak centraal. Welke lessen kunnen we trekken uit de geschiedenis van eerdere en andere grootschalige plannen zoals de integrale wijkaanpak onder minister Vogelaar, het Nationale Programma Rotterdam Zuid en het Zaanse Pact Poelenburg Peldersveld? Wat gebeurt er nu in Amsterdam op het gebied van de integrale wijkaanpak?
    Achtergrondartikel

  • De Zaanse wijken Poelenburg en Peldersveld kennen een rijke en roemruchtige historie. Twee jaar geleden is er een actieplan gestart voor deze buurten en vlak voor de coronacrisis werd ‘Pact Poelenburg Peldersveld’ ondertekend door meer dan twintig partners zoals gemeente, corporaties, politie en onderwijsinstellingen. Met bewoners gaan zij er gezamenlijk voor zorgen dat de kansen voor kinderen in deze buurten net zo groot worden als in de rest van Zaanstad.
    Video

  • In de derde livecast van Comeback Wijkaanpak wordt ingegaan op het Pact Poelenburg Peldersveld in Zaandam; een integrale langjarige aanpak om de wijk én de positie van bewoners te verbeteren. Wat is de essentie van deze aanpak en wat is er tot dusver bereikt? Het verslag.
    Achtergrondartikel

  • In een vierdelige serie gesprekken in Pakhuis de Zwijger staat de wijkaanpak centraal. In de tweede aflevering wordt ingegaan op de vernieuwende aanpak in Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Experts gaan in op de vraag welke lessen andere kwetsbare wijken hiervan kunnen leren nu de wijkaanpak een comeback maakt. Een verslag.
    Achtergrondartikel

  • In een driedelige serie gesprekken in Pakhuis de Zwijger staat de wijkaanpak centraal. In deze tweede aflevering staat het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) centraal. Sinds 2011 werken het Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven en politie samen in dit programma om ervoor te zorgen dat opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen tot het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland.
    Video

  • In een driedelige serie gesprekken in Pakhuis de Zwijger staat de wijkaanpak centraal. In de eerste aflevering werd teruggekeken naar de lange geschiedenis van de wijkaanpak in Nederland en gingen experts in op de vraag of die herleefde aandacht voor kwetsbare wijken een goede zaak is. Een verslag.
    Achtergrondartikel

  • Reigersbos in Amsterdam-Zuidoost is een van 32 zogeheten 'Ontwikkelbuurten' zoals het eerder een 'Focusgebied' was. Het is een buurt die langdurig achterblijft bij de rest van de stad. De Hogeschool van Amsterdam deed er onderzoek, waarbij zowel in de belevingswereld van jongeren wordt gedoken als gekeken wordt naar fysieke tekortkomingen.
    Achtergrondartikel

  • Probleemwijk, Vogelaarwijk, achterstandswijk, krachtwijk. De Zaanse wijk Poelenburg heeft - al jaren - geen beste reputatie. Gemeente, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties hebben enkele maanden terug een pact gesloten dat wel moet leiden tot een betere toekomst voor Poelenburg én de wijk Peldersveld. Geen kortlopend project dit keer, maar een aanpak die zich naast de criminaliteit richt op wonen, onderwijs en werk. Met een horizon van twintig jaar.
    Achtergrondartikel

  • Bijna twintig jaar na de eerste – invloedrijke – documentaire over de Akbarstraat, keert Felix Rottenberg terug naar de Amsterdamse Kolenkitbuurt. Hoe kijken nieuwe en oude bewoners aan tegen de buurt die ruim tien jaar geleden officieel bestempeld werd als slechtste wijk van Nederland? Integratie is er nog steeds een probleem. Nu ook van de nieuwe witte bewoners. De prachtige documentaire wordt in twee delen uitgezonden op 22 en 23 januari.
    Achtergrondartikel

  • Firoez Azarhoosh kun je gerust een actieve buurtbewoner noemen: mede-oprichter van buurtcentrum Meevaart, de man achter Buurtbalie Indische Buurt, lid van Samen Vooruit Indische Buurt en betrokken bij tal van andere bewonersinitiatieven. Hij ging in 1990 in de Indische Buurt wonen. Hoe kijkt hij aan tegen 20 jaar stedelijke vernieuwing?
    Achtergrondartikel

  • In de wijk zijn ze bekend, of het nu gaat om de buurman die iedere week kookt voor mensen met een kleine portemonnee, de theatermaker die voorstellingen maakt over vrouwenemancipatie of de sociaal ondernemer die zich inzet voor het vergroenen van de wijk: actieve bewoners die zorgen voor positieve veranderingen in hun buurt. Voor lokale beleidsmakers zijn deze personen van grote waarde omdat ze verschil kunnen maken in wijkgerichte opgaven, vertellen Merlijn van Hulst en Mark van Ostaijen van… meer
    Nieuwsartikel