NVM: huizenprijzen in Amsterdam stabiliseren

15.10.2020
Image

In Amsterdam is de gemiddelde m2-prijs de afgelopen drie maanden in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven, zo blijkt uit de jongste marktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Wel stijgt het aantal transacties. De makelaars aangesloten bij de Makelaarsvereniging Amsterdam verkochten het afgelopen kwartaal 2.085 woningen. Noord, Oost en Centrum zijn de stadsdelen waar de sterkste stijging in het aantal transacties wordt gezien.

Door toenemende verkopen daalt het totale woningaanbod. Wel is de markt in Amsterdam aanmerkelijk ruimer (+32,5 procent) dan een jaar geleden. In alle stadsdelen is sprake van een stijgend aanbod. Volgens MVA-voorzitter Jerry Wijnen zijn er diverse verklaringen voor de groei van het aantal te koop staande woningen. "Expats keren na de corona-uitbraak terug naar het land van herkomst. Beleggers verkopen meer woningen uit het hogere buursegment en woningen die ooit werden gebruikt voor vakantieverhuur komen alsnog op de markt." Het vinden van een geschikte woningen is echter nog steeds niet makkelijk, aldus Wijnen.

De transactieprijs bedraagt gemiddeld 482.165 euro. Die prijs ligt in alle stadsdelen, met uitzondering van Centrum, gemiddeld 9 procent boven de verkoopprijs een jaar geleden. In Amsterdam-Centrum is sprake van een daling van de transactieprijs met 7 procent. Volgens de makelaarsvereniging wordt die daling veroorzaakt door de relatief sterk stijgende verkoop van kleinere appartementen.
De transactieprijs per m2 is vergeleken met een jaar eerder gestegen met 6 procent en komt gemiddeld op 5.811 euro per m2. In alle stadsdelen is sprake van een stijging tussen 1,2 en 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In vergelijking met het vorige kwartaal is de gemiddelde transactieprijs nagenoeg gelijk gebleven.

Trefwoorden