Overslaan en naar de inhoud gaan

Scheidend wethouder: "sociale koopwoningen bouwen in Amsterdam geen goed idee"

Image

Aftredend wethouder wonen Jakob Wedemeijer ziet geen mogelijkheden om in de hoofdstad 'sociale koopwoningen' te bouwen. Althans geen koopwoningen die ook voor volgende kopers betaalbaar blijven. Zijn advies aan het nieuwe college: "Als betaalbaarheid voor langere tijd het hoofddoel is, zijn we aangewezen op betaalbare huursegmenten". 

Vele lokale politieke partijen in de regio Amsterdam hebben de wens de bouw van betaalbare koopwoningen te stimuleren. Het gaat dan om een wettelijke categorie 'sociale koopwoningen' tot 324.000 euro. Een wijziging in de Huisvestingswet maakt in de toekomst mogelijk dat deze koopwoningen kunnen worden toegewezen aan specifieke huishoudens met een bepaald maximum inkomen.

Woningen kunnen goedkoper worden aangeboden met bepaalde financiële arrangementen, zoals korting op de erfpachtcanon of via de Koopstart-regeling. De koper rekent dan later of bij verkoop af met de partij (gemeente of ontwikkelaar) die de korting heeft verstrekt. Maar Wedemeijer wijst er in een brief aan de gemeenteraad op dat de afgesproken prijsgrens daarbij alleen geldt bij de eerste verkoop. Daarna heeft de gemeente er geen zeggenschap meer over. Het eenmalig voordeeltje is voor de eerste koper. Dat geldt bijvoorbeeld voor een project met 135 woningen dat AM realiseert in Amsterdam Zuidoost (zie foto). En subsidies als de Starterslening drijven alleen de prijzen maar op.

Koopwoningen kunnen wel blijvend betaalbaar blijven via de Koopgarantregeling. Woningcorporaties stelden zo in het verleden huurders in staat een woning te kopen. Maar omdat zo'n regeling leidt tot een forse verhoging van de schuldquotes in de boekhouding doen corporaties dat niet meer. Om dezelfde reden is dat op dit moment voor Amsterdam ook geen optie, aldus Wedemeijer. Daar komt nog bij dat korting op de grondprijs voor sociale koopwoningen ten koste gaat van het aandeel te bouwen middeldure huurwoningen. Zijn conclusie: sociale koopwoningen zijn voor Amsterdam geen goed idee. Maar dat is natuurlijk aan het nieuwe college...

NUL20 publiceerde eerder een reeks van zes artikelen over constructies en mogelijkheden voor betaalbare koopwoningen. Betaalbare Koop: werkt dat? 

Zie ook de brief van wethouder Wedemeijer